Lifestyle

japanska jazz pjevačica

Minami Kayoko: Meni je Zadar najdraži grad na svijetu, volim ga zbog sunca i prekrasnih plaža

Minami Kayoko: Meni je Zadar najdraži grad na svijetu, volim ga zbog sunca i prekrasnih plaža

Japanska jazz pjevačica Minami Kayoko na ovogodišnjem „Tuna, Sushi & Wine Festivalu“ nastupit će drugi put uzastopno, dok u nepunih godinu Zadar posjećuje već treći put.

Prvo ju je očarao glamur zadarskog festivala na gala večeri u „Arsenalu“, drugi put nastupila je upijajući sunce i svjetlo zadarskog ljeta, a sada, kako nam priznaje, ponovno dolazi jer Zadar drži svojim najdražim gradom na planeti.

„Jako volim Zadar. Voljela bih se preseliti u Zadar zbog ljeta i plaža koje su toliko prekrasne, a pored toga se jako radujem što ću pjevati zadarskoj publici. Zadar je meni najdraži grad na svijetu“, odmah otvara karte šarmantna japanska pjevačica. Iako je rođena u Osaki, u Zadar dolazi iz Berlina koji joj je novi dom. Europska metropola ponudila joj je doživljaj i život umjetnice, ali uvijek nešto nedostaje. Začudo, ne Japan.

„Berlin je multikultularan grad i umjetničko središte, pa meni kao umjetnici jako odgovara. Međutim, sve više me smeta loše vrijeme koje je u Berlinu svakodnevica. Ja ipak trebam sunce svaki dan“, priznaje Minami koja rado pjeva jazz, bossa novu, šansone i tradicionalne japanske narodne pjesme, i to na engleskom, španjolskom, portugalskom, talijanskom te japanskom nastojeći, kako kaže, prenijeti dušu pjesme kao što je izvorno zamišljeno. Je li pokušala pjevati na hrvatskom?

„Ne, na žalost, nikad nisam probala. Ali voljela bih probati pjevati na hrvatskom“, kaže. Prošle godine izdala je svoj debitantski album „Aguas Del Mundo“, spoj američkih jazz i bossa nova klasika s kojim se pokušava probiti na iznimno zahtjevno američko tržište, a cijeli prihod od prodaje donirala je udrugama za zaštitu životinja, odnosno napuštenih pasa.

Uz pjevanje jazz i bossa nova standarda, aktivizam i borba za zaštitu životinja, životno je opredjeljenje japanske umjetnice. Minami o svemu kaže:

„Bila sam jako zadovoljna kako je prošao moj prvi album i što sam mogla sedam tisuća eura donirati udruzi za zaštitu životinja i okoliša Eva iz Tokija. Ja sam i napravila taj album zato što sam željela poduprijeti rad ove grupe svojom glazbom. Eva je inače organizacija za zaštitu prava životinja iz Japana koju je osnovala Ava Sugimato. Oni rade neke vrlo važne stvari vezane uz podizanje svjijesti o pravima životinja u Japanu. Mnogo pasa se tamo svakodnevno ubija u skloništu za životinje, a u Evi puno pomažu da se to promijeni“.

Glavni koncert Minami Kayoko održat će se 4. veljače od 20 sati u Kneževoj palači i definitivno je riječ o nečemu što se obzirom na raskoš njezine interpretacije ne propušta, a nastupit će i subotu na otvaranju gastro kućica u atriju palače Cedulin. Ostalo je još neizvjesno pitanje repertoara.

„Iako nije baš japanski stil, moram priznati kako još ne znam što ću pjevati, ha, ha. Kada se nađem s dečkima iz Black Coffee, na licu mjesta ćemo odlučiti o koncertnom repertoaru. Mogu kazati samo da će to biti većinom jazz i bossa nova standardi“, poručila je Minami.  

Minami traži partnera za plesanje salse

Prošle godine uoči koncerta u „Arsenalu“ Minami je poželjela zaplesati salsu s obzirom da je vrsna i strastvena plesačica. Uputila je čak javni poziv zadarskim plesačima, a sada je ponovila priču:

„Možete li me odvesti u najbolji salsa klub u Zadru i naći mi plesnog partnera? Ako uspijete, pokazat ću vam na licu mjesta što sve može moj salsa“.

Obožava promukli glas Peggy Lee

Glasovita afroamerička pjevačica Nancy Wilson, koju su ljubitelji jazza zvali Medena Nancy dočaravajući ljepotu, dubinu i nježnost njezinog vokala, omiljena je Minamina pjevačica i njezin prvi glazbeni izbor. Kako vrlo rado izvodi i klasik „Johnny Guitar“ od pjevačice, kompozitorice i glumice Peggy Lee, pitali smo je da li riječ o još jednom glazbenom uzoru?

„Peggy Lee jako volim i cijenim je kao jazz vokalisticu, ali nije mi uzor. Prije svega, obožavam njezin promukli glas“, odgovorila je. 


Reci što misliš!