3, 2, 1, kuhaj!
Mate Janković savjetuje kako pohati zdravo
Zaboravite pohanje na bečki ili orly način! Član žirija showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!', vrhunski profesionalni kuhar otkrio je natjecateljima, ali i gledateljima, trik zbog kojeg je tempura postala hit među ljubiteljima street fooda.
Tempura je japanski način pohanja namirnica, najčešće mesa, ribe ili povrća u laganom tijestu.
Tehniku su u Japan donijeli portugalski misionari u 16. stoljeću, ali se raširila Japanom i postala prihvaćena kao njihova. U svjetskoj je kuhinji poznata i kao zdraviji način pohanja jer su osnovni sastojci za izradu tijesta brašno i ledena voda, a ovisno o receptu, dodaju se jaja, prašak za pecivo, sol…
U ponedjeljak navečer natjecatelji RTL-ovog gastro showa, Tihana i Nikola, pripremali su gljive u tempuri. Chef i član žirija showa, Mate Janković, otkrio im je da su pogriješili već u startu izrade tijesta.
„Brašno je jako bitno kod ovakve tehnike pohanja, a vi ste koristili krivo brašno. Tempura traži neko škrobno brašno, kukuruzno ili krumpirovo, zbog proteinske vrijednosti. Jer ukoliko nemamo adekvatno brašno, tempura će biti – gnjecava“, kazao je Mate te sestri i bratu iz Daruvara otkrio trik:
„Pokušali ste izvući se iz problema sa svojom tempurom dodajući ledenu vodu. Neki kuhari, među kojima sam i ja, koriste mineralnu vodu te malo mrvljenog leda. Ako je gustoća smjese za tempuru optimalna, jaka temperatura napravit će od nje hrskavije tijesto.“
Nadamo se da su i ostali natjecatelji prisluškivali ovaj Matin savjet jer se i večeras priprema „ulična hrana“ u novoj epizodi kulinarskog showa „Tri, dva, jedan – kuhaj!“ u 21:40 na RTL-u!
Vezane vijesti
-
Večeras će kandidati showa ‘Tri, dva, jedan – kuhaj!’ pripremati jela u koja će na primjeren način morati uklopiti ključnu namirnicu koju su za njih odabrali članovi žirija - gljive.
-
Da je došlo do zamora natjecatelja u showu „Tri, dva, jedan – kuhaj!“, prepoznao je i sam Mate Janković. Đurđica i Matea nisu stigle očistiti kozice, mašte je nedostajalo Morani i Domagoju, dok su Tihana i Nikola uzrujali Matu svojom dekoracijom tanjura.
-
S obzirom da snimanje kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' traje i po deset sati na dan, valja se ujutro dobro najesti. A to najbolje zna chef Mate Janković koji se na Internetu pohvalio vjerojatno „najboljim doručkom u životu“.
-
Pred kandidatima je novi tjedan, tjedan moderne kuhinje pa ih je tako na jedinicama dočekala vrlo moderna i zanimljiva, iako mnogima nepoznata glavna namirnica – crni češnjak. No, češnjak nije jedini problem kandidata, veći problem im je shvatiti – što zapravo znači moderno jelo?
Izdvojeno
-
Hrvatski košarkaški reprezentativac Mario Hezonja, kojeg je u srijedu Euroliga kaznila s 8.000 eura zbog "nepoštivanja sudaca", odgovorio je da je ta organizacija hrabra kada treba kažnjavati, a da istovremeno odbija rješavati ozbiljne probleme u europskoj košarci.
-
Kakvo nas vrijeme očekuje danas i sutra u Dalmaciji?
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
Reci što misliš!