Lifestyle

3, 2, 1, kuhaj!

Mate Janković savjetuje kako pohati zdravo

Zaboravite pohanje na bečki ili orly način! Član žirija showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!', vrhunski profesionalni kuhar otkrio je natjecateljima, ali i gledateljima, trik zbog kojeg je tempura postala hit među ljubiteljima street fooda.

Tempura je japanski način pohanja namirnica, najčešće mesa, ribe ili povrća u laganom tijestu.

Tehniku su u Japan donijeli portugalski misionari u 16. stoljeću, ali se raširila Japanom i postala prihvaćena kao njihova. U svjetskoj je kuhinji poznata i kao zdraviji način pohanja jer su osnovni sastojci za izradu tijesta brašno i ledena voda, a ovisno o receptu, dodaju se jaja, prašak za pecivo, sol…

U ponedjeljak navečer natjecatelji RTL-ovog gastro showa, Tihana i Nikola, pripremali su gljive u tempuri. Chef i član žirija showa, Mate Janković, otkrio im je da su pogriješili već u startu izrade tijesta.

„Brašno je jako bitno kod ovakve tehnike pohanja, a vi ste koristili krivo brašno. Tempura traži neko škrobno brašno, kukuruzno ili krumpirovo, zbog proteinske vrijednosti. Jer ukoliko nemamo adekvatno brašno, tempura će biti – gnjecava“, kazao je Mate te sestri i bratu iz Daruvara otkrio trik:

„Pokušali ste izvući se iz problema sa svojom tempurom dodajući ledenu vodu. Neki kuhari, među kojima sam i ja, koriste mineralnu vodu te malo mrvljenog leda. Ako je gustoća smjese za tempuru optimalna, jaka temperatura napravit će od nje hrskavije tijesto.“

Nadamo se da su i ostali natjecatelji prisluškivali ovaj Matin savjet jer se i večeras priprema „ulična hrana“ u novoj epizodi kulinarskog showa „Tri, dva, jedan – kuhaj!“ u 21:40 na RTL-u!


Reci što misliš!