3, 2, 1, kuhaj!
Gljive - zdrava namirnica s kojom treba oprezno postupati!
Pretpostavlja se da na svijetu postoji više od milijun i pol vrsta, ali za sada ih je katalogizirano oko 700 tisuća.
Sinoć su kandidati kulinarskog showa ‘Tri, dva, jedan – kuhaj!’ pripremali dva jela u koja su na primjeren način morala uklopiti ključnu namirnicu koju su za njih odabrali članovi žirija - gljive.
Hrvatska ima dugu i bogatu tradiciju konzumiranja gljiva, ali i gljivarenja, u čemu prednjači Istra sa svojim tartufima.
Koriste se kao ukusan prilog brojnim jelima, kao nadjev ili u umaku, a komplimentiraju gotovo svim vrstama mesa. Brojne gljive sadrže vrijedan vitamin D, koji se ne nalazi ni u jednom drugom povrću ili voću, a uz to imaju i vrlo malo kalorija – njihova vrijednost nikad ne prelazi 25 kcal. Najzdraviji sastojak u njima je antioksidans, kojeg je u gljivama gotovo jednako kao u mrkvi ili brokuli.
Da je svijet gljiva gotovo nadnaravan, govore i sljedeće činjenice: neke vrste gljiva mogu svijetliti u mraku, neke se mogu kretati, a neke vrste su toliko otporne da čak stvaraju rupe u asfaltu!
Postoji i vrsta koja čovjeka može ubiti i desetljeće nakon konzumacije – enzimi koji uđu u tijelo godinama se razgrađuju i polagano nagrizaju jetru i želučani sustav!
Obavezno se moraju izbjegavati muhara, bljuvara, crvenjača, otrovna zavodnica i zelena pupavka – to su najotrovnije gljive na našim prostorima! Zato je važno konzumirati provjerene vrste, a kod nas su to pozice, vrganji, šampinjoni, lisičice, bukovače, miške, tartufi, vitezovke i broje druge.
Redovitom upotrebom gljiva u prehrani radite na poboljšanju imuniteta, zdravlju srca, a odlične su i za dijabetičare. Veganima i vegetarijancima služe kao odličan nadomjestak za meso.
Vezane vijesti
-
Nakon prvog dana turnira, dva su para upisala prve bodove. Međutim, Janković nije sretan ni s jednim parom.
-
Došlo je vrijeme za novi izazov natjecatelja showa „Tri, dva, jedan – kuhaj!“. Ovaj put od njih se očekuje da naprave bolju repliku jela svojih suparnika.
-
Loreta i Ivana napokon su došle na svoje nakon nekoliko tjedana loših tanjura na kojima su prevladavali sirovo meso i „bljutavi“ okusi.
-
Od Lorete i Ivane iz Zadra te Ružice i Barice iz Sv. Ivana Zeline nećete čuti da im je teško kuhati po receptima članova žirija jer su za njih dobile najbolje ocjene ove sezone!
Izdvojeno
-
U 12. kolu FavBet Premijer lige košarkaši Zadra gostovali su na vrućem terenu u Sinju kod Alkara gdje su odličnom obranom u posljednjoj dionici slavili rezutatom 61-71 (18-13-24, 26-15, 5-14) i zadržali stopostotni učinak.
-
Raštika biblijskih dimenzija narasla je u vrtu virskog domaćina Nevenka Kapovića kojeg na otoku Viru svi zovu Veno.
-
U derbiju 17. kola SuperSport HNL-a Hajduk i Rijeka su pred 29.489 gledatelja na Poljudu odigrali 2-2. Hajduk je dva puta vodio, ali se Rijeka oba puta vratila i sačuvala remi ostavši tako i nakon 17 kola bez poraza.
-
U 12. kolu FavBet Premijer lige košarkaši Zadra gostovali su na vrućem terenu u Sinju kod Alkara gdje su odličnom obranom u posljednjoj dionici slavili rezutatom 61-71 (18-13-24, 26-15, 5-14).
Reci što misliš!