Lifestyle

3, 2, 1, kuhaj!

Gljive - zdrava namirnica s kojom treba oprezno postupati!

Gljive - zdrava namirnica s kojom treba oprezno postupati!

Pretpostavlja se da na svijetu postoji više od milijun i pol vrsta, ali za sada ih je katalogizirano oko 700 tisuća.

Sinoć su kandidati kulinarskog showa ‘Tri, dva, jedan – kuhaj!’ pripremali dva jela u koja su na primjeren način morala uklopiti ključnu namirnicu koju su za njih odabrali članovi žirija - gljive. 

Hrvatska ima dugu i bogatu tradiciju konzumiranja gljiva, ali i gljivarenja, u čemu prednjači Istra sa svojim tartufima.

Koriste se kao ukusan prilog brojnim jelima, kao nadjev ili u umaku, a komplimentiraju gotovo svim vrstama mesa. Brojne gljive sadrže vrijedan vitamin D, koji se ne nalazi ni u jednom drugom povrću ili voću, a uz to imaju i vrlo malo kalorija – njihova vrijednost nikad ne prelazi 25 kcal. Najzdraviji sastojak u njima je antioksidans, kojeg je u gljivama gotovo jednako kao u mrkvi ili brokuli.

Da je svijet gljiva gotovo nadnaravan, govore i sljedeće činjenice: neke vrste gljiva mogu svijetliti u mraku, neke se mogu kretati, a neke vrste su toliko otporne da čak stvaraju rupe u asfaltu!

Postoji i vrsta koja čovjeka može ubiti i desetljeće nakon konzumacije – enzimi koji uđu u tijelo godinama se razgrađuju i polagano nagrizaju jetru i želučani sustav!

Obavezno se moraju izbjegavati muhara, bljuvara, crvenjača, otrovna zavodnica i zelena pupavka – to su najotrovnije gljive na našim prostorima! Zato je važno konzumirati provjerene vrste, a kod nas su to pozice, vrganji, šampinjoni, lisičice, bukovače, miške, tartufi, vitezovke i broje druge.

Redovitom upotrebom gljiva u prehrani radite na poboljšanju imuniteta, zdravlju srca, a odlične su i za dijabetičare. Veganima i vegetarijancima služe kao odličan nadomjestak za meso.


Reci što misliš!