Paprika, riba, kakao, rajčica...
Hrana koja štiti od UV zračenja
Najveću zaštitu koži čovjeka u obrani od UV zračenja pružaju namirnice jarkih boja, kao što su paprika, kivi, grožđe, rajčica i mrkva. Oni pomažu u regeneraciji stanica
Prehrana bogata voćem i povrćem ima jednaku ulogu u zaštiti kože od štetnih sunčanih zraka, kao što imaju kreme za sunčanje. Taj se učinak bazira na djelovanju spojeva antioksidanta kojeg proizvode biljke kako bi zaštitile svoje stanice od preranog uništenja djelovanjem topline, svjetlosti, zraka i vlage.
Najveću zaštitu koži čovjeka u obrani od UV zračenja pružaju namirnice jarkih boja, kao što je paprika, kivi, grožđe i mrkva, pišu 24 sata.
Paprike
Paprike se u ljetno doba najčešće jedu svježe, pripremljene u salati, ili kuhane u ukusnom satarašu ili punjenim paprikama. Antioksidansi iz paprike pomažu u pretvorbi vitamina A u tijelu te pomažu u zaštiti tankog masnog sloja - lipida, koji okružuje stanice kože.
Rajčica
Za zaštitno djelovanje rajčice odgovoran je sastojak likopen, koji joj daje intenzivnu crvenu boju. On štiti stanice i odgovoran je za njihovu vitalnost, pa je čest sastojak krema protiv bora.
Lubenica
Lubenica također dobiva svoju boju iz likopena te pruža zaštitu od negativnih efekta sunca. Sadrži oko 93 posto vode, a izvanredan je izvor vitamina C, A i B.
Zeleni čaj
On poboljšava cirkulaciju u tijelu, potiče imunološki sustav, izbacuje toksine iz tijela te štiti satnice od izloženosti UVA i UVB zraka.
Kakao
Flavonoli iz kakaa obnavljaju krvne žile, štite srce i pružaju zaštitu od visokog krvnog tlaka. No, isti ti spojevi pomažu u regeneraciji i obrani stanica kože, a prisutni su u tamnoj kvalitetnoj čokoladi.
Grožđe
Obiluje vitaminima, minerala, voćnih kiselina te posebno polifenola, vrlo učinkovitih antioksidansa koji štite kožu od starenja.
Riba
Omega 3 masne kiseline iz riba imaju dokazani učinak u zaštiti kože od sunčeva zračenja. Znanstvena su istraživanja pokazala kako je najbolji odabir u zaštiti kože tijekom ljetnih mjeseci losos i tuna. Znanstvenici vjeruju kako se omega-3 masne kiseline ponašaju poput štita koji čuva stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.
Vezane vijesti
-
Vegani su rijetko pretili i imaju manji rizik od nekih bolesti, ali moraju biti svjesni ove opasnosti.
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
-
Zdravlje i hrana su u izravnoj vezi. Ono što odlučimo staviti u usta, može uvelike utjecati na naše zdravlje. Neka hrana može nam itekako koristiti, druga odmoći i dovesti do tegoba.
-
Prirodni dodaci prehrani za poboljšanje naše spolne moći, želje i performansa oduvijek su na tržištu. Znali su ih mnogi naši stari još daleko prije Viagre. Spomenimo samo da kamenice, kao ni dagnje, ne pripadaju u jedne od njih
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Povremene kiše bit će većinom prijepodne prema jugu Dalmacije gdje može i zagrmjeti.
-
U povodu Svjetskog dana slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo dodijelio je godišnje nagrade.
-
Dubrovnik je dobio još jedan vrijedan izložbeni prostor, s neprocjenjivom zbirkom kovanica iz vremena Dubrovačke republike. Sama priča o bogatoj povijesti Republike privlači brojne posjetitelje.
-
U dolinu Neretve iz Španjolske je stigla prva pošiljka laboratorijski steriliziranih kukuljica mužjaka sredozemne voćne muhe. Riječ je o, takozvanoj, SIT tehnici biološke zaštite agruma, koja je ponovno uspostavljena kako bi se izbjegla, prije svega, velika šteta na nasadima mandarina.
Reci što misliš!