Lifestyle

Običan virus možda je krivac za celijakiju

Običan virus možda je krivac za celijakiju
Thinkstock

Zaraza reovirusom možda je uzrok što imunosni sustav reagira na gluten kao da je opasan patogen, a ne bezopasna bjelančevinasta tvar, stoji u izvješću međunarodne znanstvene ekipe objavljenom u časopisu Science

Proučavajući miševe, znanstvenici su otkrili da reovirus T1L zavara imunosni sustav tako da se on brani protiv nedužnih molekula hrane.

'Virusi su osumnjičeni kao potencijalni okidači autoimunih bolesti ili alergija na hranu', kaže Herbert Virgin, imunolog na washingtonskoj Sveučilišnoj školi medicine u St. Louisu. 

Studija donosi nove podatke o tome kako virusna infekcija može promijeniti odgovor imunosnog sustava na hranu.

Reovirusi nisu smrtonosni. Gotovo svatko  je bio zaražen reovirusom, no gotovo se nitko ne razboli, kaže Terence Dermody, virolog sa Sveučilišta u Pittsburgu koji je s kolegama radio na studiji. 

No ako se prvi put izloženost hrani s glutenom događa tijekom infekcije, virusi mogu imunosni sustav okrenuti protiv tog prehrambenog proteina, otkrili su znanstvenici.

Imunosni sustav može ili dopustiti stranim tvarima, kao što su prehrambeni proteini, da mirno prođu kroz tijelo, ili ih može napasti.

U ljudi oboljelih od celijakije, gluten se tretira kao štetan patogen;  odgovor imunosnog sustava oštećuje sluznicu tankog crijeva izazivajući simptome nalik krvavoj dijareji.


Reci što misliš!