gastronomija
Popisali smo sve jeftinije i dostojne zamjene skupim komadima mesa
Umjesto skupljeg svježeg komada mesa, za gulaš, juhu i složence možete upotrijebiti i neki jeftiniji komad i tako uštediti, a svejedno dobiti sjajan obrok
Jeftina juha
Za goveđu juhu umjesto ramsteka, možemo odabrati nešto jeftiniju juneću koljenicu s kostima koja daje ukusnu juhu, a meso bude lijepo mekano. Za juhu su odlična i ne preskupa rebra. Ukusnu juhu daje i jeftini juneći rep, a ako vam juha ispadne premasna treba pričekati da se ohladi pa višak masnoće ukloniti s površine. Najjeftinija varijanta za juhu su svakako kosti koje daju odličnu juhu i sjajni su za reducirane temeljce koji se dobivaju dugotrajnim kuhanjem na laganoj vatri, piše gastro.hr.
Za gulaše, rižota i sočne umake Za gulaše ili rižota umjesto buta obično se koristi lopatica ili vrat. Tvrde komade mesa omekšajte mariniranjem u senfu ili pak vinu i maslinovom ulju. Ako volite nemasnu mljevenu junetinu i do sada ste mesara molili da vam samelje but, malu uštedu će vam osigurati vratina, pa slijedeći put zamolite mesara da vam dva puta samelje komad junećeg vrata.
Veliki potencijal imaju i jeftina juneća rebra koja, osim za juhu, možemo iskoristiti i za pripremu mesa u sočnom umaku.
Rebra zajedno s kostima natrljajte sa soli i paprom, uvaljajte u brašno i ispecite na tavi s obje strane. Zatim u drugu tavu dodajte nasjeckani luk i protisnuti češnjak, na luk položite rebra i sve prelijte s masnoćom od pečenja mesa zajedno s temeljcem i malo tamnog piva. Kuhajte lagano oko 2 sata uz povremeno potresanje tave. Meso će biti mekano i sočno i samo padati s kostiju.
Što s junećim grudima?
Juneće grudi su zapravo suh i tvrđi komad mesa koji zahtjeva dugotrajno, sporo kuhanje na laganoj vatri. Grudima u komadu možemo odrezati dio koji pripada grudnim kostima, a preostali dio mesa bez kosti amerikanci nazivaju brisket. Odrezani dio prsa može se iskoristiti za juhu, a brisket polagano kuhati za gulaš, chilli con carne ili napraviti sporo pečenu govedinu tzv. pulled beef.
Rolane pečenke od potrbušine
Činjenica je da se kod jeftinijih komada mesa morate malo više potruditi. Primjerice, od prilično povoljne juneće ili teleće potrbušine koja se naziva još i flam, može se dobiti flank steak.
Dobra ideja je od takvog komada mesa pripremiti rolanu pečenku.
Većem komadu flama uklonite vezivno tkivo i masnoće kojeg nemojte
baciti već iskoristite za juhu, a dobiveni komad mesa prerežite
po duljini na pola kako biste dobili veći tanji odrezak. Takav
odrezak možete puniti po želji s povrćem, zarolati i zavezati
špagom i peći u pećnici.
Vezane vijesti
-
Nadamo se da nije baš sve brazilsko - ali prosječni Hrvat godišnje pojede oko 68 kilograma mesa. Najpopularnija je naravno najjeftinija svinjetina, a potom piletina
-
Glad je najpouzdaniji znak da vaš metabolizam radi, no iako je prirodna, ne bi trebala biti jedini znak da je vrijeme za obrok.
-
Video kanal sa sjajnim idejama, Tasty, donosi četiri recepta za popularne mesne okruglice.
-
Svi znaju da zdrava prehrana treba biti bogata voćem i povrćem te sadržavati što manje šećera i pržene hrane. Manje je poznato koliko često treba jesti i koliko brzo.
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Reci što misliš!