spušten zastor na 3. izdanje
Više od tisuću ljudi uživalo u završnoj večeri Tuna, Sushi & Wine festivala
Više od tisuću Zadrana, gostiju i uzvanika na gala večeri u zadarskom „Arsenalu“ uživalo je u demonstraciji obrednog rezanja tune, egzotičnog Maguro Kaitai Showa, kao vrhunca trećeg izdanja petodnevnog „Tuna, Sushi & Wine festivala“.
Slavni japanski masterchef Toshihiro Nakatsuji kojega u Japanu na televizijskom showu gleda 14 milijuna ljudi, uz pomoć sushi majstora Tomislava Begića i Terumi Miyake iz zagrebačkog „Ginger Sushija“, Okamoto Masahiroa iz splitskog sushi bara „Samurai“ i glavnog asistenta Kevina Ljošaja, učenika 3. razreda Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole u Zadru, rezali su tunu pripremajući je za izradu tradicionalnog sushija.
Nekoliko tisuća najslasnijih sushi i sashimi smotuljaka nestalo je s pladanja u rekordnom roku, a u kasnijem dijelu programa posluženo je još toliki broj raznih manjih i većih delicija od tune u maštovitim kombinacijama.
Među uglednim gostima koji su do vrha napunili terasu „Arsenala“ bili su gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, general Ante Gotovina sa suprugom Dunjom, zadarski dožupan i novi kandidat HDZ-a a župana Zadarske županije Božidar Longin, kao i mnogi predstavnici partnera zadarskog festivala; NPO JCEA Japansko-hrvatskog društva razmjene, restorana, hotelskih tvrtki te brojnih grupa iz Zagreba, Rijeke, Splita i Dubrovnika.
Gala večer vodio je Frano Ridjan, a nakon što je hrvatsku himnu i domoljubnu pjesmu „U boj! U boj!“ – uklopljenu u operu „Nikola Šubić Zrinski“ i naročito popularnu u Japanu – izvela japanska sopranistica Mayumi Kamei, u glazbenom dijelu programa nastupili su pjevačica Minami Kayoko uz zadarski jazz bend „Black Coffee“ te omiljeni i ekstravagantni Jacques Houdek.
Ovaj spektakl hrane, japanske kulture, okusa i mirisa orijentalne tradicije sljubljene s domaćom tunom i autohtonim zadarskim gastro proizvodima – zadarskim crnim tartufima, pršutom, vrhunskim vinima „Kraljevskih vinograda“ – podržali su 75 najboljih japanskih, hrvatskih i zadarskih chefova iz 26 restorana i hotelskih tvrtki, kao i učenika Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole te Poljoprivredno prehrambene i veterinarske škole u Zadru.
U medijskom smislu ovogodišnji TSWF je uz hrvatske i japanske, obišao i sve talijanske domove putem tiskanih medija, velikog broja objava na online news portalima te najavama o Zadru i festivalu na programu RAI-a i Berlusconijevog „Mediaseta“. Bio je to dio ciljane marketinške strategije Hrvatske turističke zajednice.
Treći hrvatsko-japanski gastronomski festivala organizirala je Turistička zajednica Grada Zadra uz podršku i suorganizaciju Grada Zadra, NPO JCEA Japansko-hrvatskog Društva razmjene, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore, Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj i Počasnog Konzulata Republike Hrvatske u Osaki.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
Izdvojeno
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Vjerojatno ste čuli da nije dobro za probavni sustav, no je li stvarno tako? Dobra vijest je da pijenje kave na prazan želudac nije nužno loše za vas, a vaš se želudac obično može prilagoditi i zaštititi.
-
Utakmica 17. kola HNL-a između nogometaša Istre 1961 i Šibenika je bila protkana brojnim prilikama i preokretima, a na kraju je završila bez pobjednika 3-3 (1-2).
Reci što misliš!