Lifestyle

Zdravlje

Čak 15 posto Hrvata pati od migrena

Čak 15 posto Hrvata pati od migrena

Najčešće se glavobolja javlja između 20. i 40. godine

Na Tribini Grada Zagreba koja je održana u srijedu pod nazivom 'Glavobolja – bolest suvremenog društva', glavnu riječ vodili su dr. sc. Vlasta Vuković, doc. dr. sc. Vanja Bašić Kes i dr. sc. Hrvoje Hećimović.

Tribinu je trebao otvoriti Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, ali se nije pojavio. Referentni centar Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za glavobolje, Klinika za neurologiju, KB Sestre milosrdnice, Centar za epilepsije Zagreb i Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo organizirali su javnu tribinu kako bi građanima približili ovu temu.

Najčešće se glavobolja javlja između 20. i 40. godine - kaže dr. Vlasta Vuković. Neki od simptoma mogu biti utrnuće ruke, lica, zamućenje vida, koji traju dvadesetak minuta, nakon čega slijedi jaka glavobolja.

Zbog sve učestalijih posjeta liječnicima prouzrokovanih jakim glavoboljama izazvanih stresom, lošim načinom života i ostalim faktorima, liječnici savjetuju da svaku glavobolju treba referirati svom doktoru koji bi onda trebao izdati uputnicu za neurokirurgiju kako bi se točno utvrdilo o kojoj vrsti glavobolje je riječ.

Radi li se o tenzijskoj glavobolji koju uzrokuje upravo stres, ili je riječ o migrenama, malignim tumorima mozga, krvarenjima?

Dakle, prije svega potrebna je dijagnostika, razlog zabrinutosti su i epidemiološki nalazi koji pokazuju kako 15 posto osoba u Hrvatskoj ima migrenu, što je relativno visok postotak u odnosu na ostatak svijeta.

- Najčešće se glavobolja javlja između 20. i 40. godine - kaže dr. Vlasta Vuković. - Neki od simptoma mogu biti utrnuće ruke, lica, zamućenje vida, koji traju dvadesetak minuta, nakon čega slijedi jaka glavobolja. Razloga za paniku nema, ali su u svakom slučaju potrebni dijagnostički testovi koji pokazuju je li neophodno bolest liječiti analgeticima, antidepresivima ili nekim drugim lijekovima. -

Oni kojima nalazi pokažu da nema potrebe za posebnim liječenjem, neki od načina borbe protiv glavobolje su zdrava prehrana, dovoljan unos tekućine, boravak na svježem zraku, san, seksualne aktivnosti…


Reci što misliš!