Lifestyle

Savjeti

Što je to celulit?

Što je to celulit?

Celulita se bez iznimke užasavaju sve žene iako ga gotovo sve imaju

Celulit je posljedica pretjeranog povećanja volumena stanica masnog tkiva, odnosno nepotpunog izlučivanja toksina koji se zadržavaju u tijelu, što sprečava normalan optok krvi i limfe koji odvode otpadne vode iz tkiva. Tvari koje organizam ne izluči skupljaju se u dubokom sloju kože, u međustaničnim prostorima masnog tkiva i pritišću sitne krvne žile koje ne mogu masnim stanicama dovoditi normalnu količinu krvi, odnosno hranjive tvari.

Celulit je popraćen oštećenjem okolnog tkiva koje postaje neelastično, te tako dovodi do površinske deformacije kože.

U dijelovima tijela u kojima je cirkulacija najsporija stvaraju se otekline koje na površini kože vidimo kao 'narančinu koru', a istodobno nam slabi tonus.

Obzirom da se celulit nalazi u dubljim dijelovima kože, u hipodermisu, ima tendenciju povećavanja, jer se masne stanice volumenom povećavaju, kako bi se povećao volumen uskladištenja. Posljedica je pogoršanje celulita, usporena cirkulacija krvi što uzrokuje zadržavanje vode i loše uklanjanje masti i štetnih tvari. Tada kažemo da se celulit čvrsto ugradio.

Celulita se bez iznimke užasavaju sve žene iako ga gotovo sve imaju, a u posljednje vrijeme imaju ga i muškarci. Posljedica je to i gena, prehrane, nezdrava sjedilačkog načina života, ali i stresa i psiholoških pritisaka pod kojim većina živi. Ružan izgled narančine kore na bedrima, trbuhu, nadlakticama, koljenima, stražnjici nije stoga samo estetski nego i zdravstveni, pa i psihološki problem.

Kako nastaje celulit? Što i kako učiniti da se ne pojavi? I možemo li ga se riješiti? Odgovor, kažu nutricionisti, treba tražiti ondje gdje nastaje problem, a ne gdje se iskazuje: u tijelu u kojem uostalom nastaju procesi koji uzrokuju celulit. Treba ojačati vezivno tkivo, poboljšati cirkulaciju, smanjiti masnoće i ukloniti nakupljenu vodu. To najčešće znači i promjeniti režim prehrane te povećati fizičku aktivnost uz prirodne pripravke.

Izgleda li vaša koža poput narančine kore?

U slučaju celulita nema pravila. Samo ga oko deset posto žena nema, a među onih 90 % koje ga imaju čak je oko 32 % mršavih. Zbog utjecaja hormona, nepravilne prehrane i pomanjkanja tjelesne aktivnosti masno tkivo se nakuplja i čini oko 20 do 25 % ukupne tjelesne težine. U tome se, među ostalim, razlikuje muški i ženski organizam jer žene u tom slučaju imaju manjak mišićne mase.

Zbog toga ne mogu dobiti odgovarajući rezultat samo s dijetama i izgladnjivanjem.

Više na Moda.hr


Reci što misliš!