Lifestyle

Celulit

Koja su četiri stadija 'narančine kore'?

Koja su četiri stadija 'narančine kore'?

Prema nedavnim istraživanjima od celulita trpi približno 80 posto žena razvijenoga svijeta i potrebno ga je shvatiti ne samo kao estetski već i kao zdravstveni problem

Promjene pri „narančinoj kori" prvenstveno obuhvaćaju masno i vezivno potkožje, te krvne i limfne žile. Sam proces, brzina i obujam nastanka celulita dosta je individualan, iako se u pravilu mogu razlučiti četiri osnovne faze njegova nastanka.

1. U prvom stadiju u masnim stanicama dolazi do nakupljanja vode (edemi) i masti pa one povećavaju svoj volumen.

2. U drugom stadiju, povećane masne stanice počinju pritiskati susjedne krvne i limfne žile. Zbog toga dolazi do slabije opskrbe tkiva s kisikom i hranjivim tvarima, što dovodi do nakupljanja toksičnih tvari koje takav, otežani krvotok, ne može eliminirati.

3. U trećem stadiju opaža se otvrdnuće i zadebljanje vezivnih kolagenskih niti. Broj elastičnih vlakana se smanjuje, a koža na tim predjelima postaje tanja. U ovoj fazi se celulit počinje izražavati izvana (poput narančine kore).

4. Za četvrti stadij (sklerozna faza) je značajno da se čvrsti čvorići mogu opipati. U toj fazi u celulitom obuhvaćenim područjima česte su i bolne upale potkožnog masnog i vezivnog tkiva (aseptična upala).

Od mnogobrojnih faktora koji mogu utjecat na nastanak celulita, najvažniji među njima svakako su:

genetski; hormonski (naročito estrogen); psihološki (hronični stres); nepravilna prehrana; tjelesna konstitucija; neadekvatna tjelesna aktivnost; pušenje.

Muškarci su, u odnosu na žene, u vezi sa nastankom „narančine kore", u višestrukoj prednosti. Osnovni razlozi su razlike u hormonalnom sistemu (prije svega se to odnosi na estrogen) i strukturi vezivnog i potkožnog tkiva.

Otporne kolagenske niti muškog tkiva su međusobno čvrsto prepletene i manje rastezljive nego li kod ženskog spola.

To je ujedno i razlog zašto se masti kod muškaraca ravnomjernije raspoređuju i ne uzrokuju nastajanje celulita. No, u posljednje vrijeme ni muški spol nije pošteđen.

Nažalost, osim prirodne produkcije hormona, sve smo više pod udarom onih koje uzimamo izvana, bilo namjerno (npr. lijekovi) ili ne (npr. prehranom). Posebna opasnost krije se u konzumiranju hrane animalnog porijekla.

Naime, životinjama se zbog povećanja težine i bržeg rasta i razvoja (prirasta) u hranu dodaju hormoni za poticanje rasta. Danas se zna da su mnogi zdravstveni poremećaji povezani s konzumiranjem hormona iz takve hrane.

Upravo je to jedan od razloga što se celulit sve više javlja i kod muškaraca, piše ljepotaa.blogger .


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

 Izdvojeno