Lifestyle

Stimulans za um

Čokolada idealna za matematičare

Čokolada idealna za matematičare

Profesor David Kennedy, voditelj istraživanja mozga, moždane funkcije i prehrane na Sveučilištu u Northumbriji, koji je ujedno i koautor ove studije, kaže da čokolada ima pozitivan učinak pri rješavanju mentalnih zadataka

Sastojak čokolade flavonol poboljšava mentalnu aritmetiku. Studenti koji su jeli čokoladu tijekom učenja imali su bolje rezultate, te su bili odmorniji i koncentriraniji, prenosi Net.hr .

Jedenje čokolade može poboljšati sposobnost rješavanja matematičkih problema, pokazuje jedna studija.

Mentalna aritmetika postala je lakša nakon što su volonterima dane velike količine sastojaka pronađenih u čokoladi, točnije flavonola. Uz to su rjeđe osjećali umor ili mentalnu iscrpljenost.

Ovi rezultati predstavljeni su na godišnjem skupu Britanskog psihološkog društva.

Profesor David Kennedy, voditelj istraživanja mozga, moždane funkcije i prehrane na Sveučilištu u Northumbriji, koji je ujedno i koautor ove studije, kaže da čokolada ima pozitivan učinak pri rješavanju mentalnih zadataka.

Studija je pokazala da studenti koji konzumiraju čokoladu dok se pripremaju za ispit mogu uistinu profitirati.

''Za teške, mentalno zahtjevne stvari koje vam otežavaju posao, ovo bi moglo uistinu pomoći'', kaže profesor.

Flavonoli su dio grupe kemikalija polifenola, koje djeluju tako što povećavaju dotok krvi u mozak.

Za ovu studiju od 30 volontera je zatraženo da broje unatrag u grupama od troje od broja 999 do 800.Rezultati su pokazali da su taj zadatak mogli izvršiti brže i točnije nakon što im je ponuđena topla čokolada.

No isti rezultati nisu postignuti kad su trebali brojiti unatrag u grupi od sedam, što znanstvenici opisuju kao složeniji zadatak, koji zahtijeva aktivaciju drugog dijela mozga.

Istraživanja su pokazala da se volonteri nisu umorili dok su računali ako im se dao čokoladni napitak, iako su zadatak obavljali stalno ispočetka punih sat vremena.

Iako se radi o količini koju je teško prirodnim putem unijeti u organizam, znanstvenici smatraju da bi ljudi trebali unositi više flavonola, koji se nalazi u voću i povrću.

''Mogu se nabaviti i čokoladice s dozom od 100 mg flavonola. Provest ćemo istraživanja i s nižim dozama'', rekla je Emma Wightman, koja je sudjelovala u studiji.

 


Reci što misliš!