Stimulans za um
Čokolada idealna za matematičare
Profesor David Kennedy, voditelj istraživanja mozga, moždane funkcije i prehrane na Sveučilištu u Northumbriji, koji je ujedno i koautor ove studije, kaže da čokolada ima pozitivan učinak pri rješavanju mentalnih zadataka
Sastojak čokolade flavonol poboljšava mentalnu aritmetiku. Studenti koji su jeli čokoladu tijekom učenja imali su bolje rezultate, te su bili odmorniji i koncentriraniji, prenosi Net.hr .
Jedenje čokolade može poboljšati sposobnost rješavanja matematičkih problema, pokazuje jedna studija.
Mentalna aritmetika postala je lakša nakon što su volonterima dane velike količine sastojaka pronađenih u čokoladi, točnije flavonola. Uz to su rjeđe osjećali umor ili mentalnu iscrpljenost.
Ovi rezultati predstavljeni su na godišnjem skupu Britanskog psihološkog društva.
Profesor David Kennedy, voditelj istraživanja mozga, moždane funkcije i prehrane na Sveučilištu u Northumbriji, koji je ujedno i koautor ove studije, kaže da čokolada ima pozitivan učinak pri rješavanju mentalnih zadataka.
Studija je pokazala da studenti koji konzumiraju čokoladu dok se pripremaju za ispit mogu uistinu profitirati.
''Za teške, mentalno zahtjevne stvari koje vam otežavaju posao, ovo bi moglo uistinu pomoći'', kaže profesor.
Flavonoli su dio grupe kemikalija polifenola, koje djeluju tako što povećavaju dotok krvi u mozak.
Za ovu studiju od 30 volontera je zatraženo da broje unatrag u grupama od troje od broja 999 do 800.Rezultati su pokazali da su taj zadatak mogli izvršiti brže i točnije nakon što im je ponuđena topla čokolada.
No isti rezultati nisu postignuti kad su trebali brojiti unatrag u grupi od sedam, što znanstvenici opisuju kao složeniji zadatak, koji zahtijeva aktivaciju drugog dijela mozga.
Istraživanja su pokazala da se volonteri nisu umorili dok su računali ako im se dao čokoladni napitak, iako su zadatak obavljali stalno ispočetka punih sat vremena.
Iako se radi o količini koju je teško prirodnim putem unijeti u organizam, znanstvenici smatraju da bi ljudi trebali unositi više flavonola, koji se nalazi u voću i povrću.
''Mogu se nabaviti i čokoladice s dozom od 100 mg flavonola. Provest ćemo istraživanja i s nižim dozama'', rekla je Emma Wightman, koja je sudjelovala u studiji.
Vezane vijesti
-
Tko može odoljeti kombinaciji iz snova - čokoladi i nutelli? Ova torta savršen je spoj neodoljivih okusa, a sigurno nećete pogriješiti ako baš njome zasladite bogat blagdanski ručak
-
Hrvatski učenici postižu bolje rezultate u prirodnim predmetima i matematici nego 2011. godine
-
-
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!