Lifestyle

Moda

Tihana Harapin-Zalepugin: Model je čisto platno na kojem će dizajner oblikovati ono što on želi

Tihana Harapin-Zalepugin: Model je čisto platno na kojem će dizajner oblikovati ono što on želi

Cure moraju biti potpuno prirodne

Tihana Harapin-Zalepugin je vlasnica licence "Ford Supermodel" za Hrvatsku, modna menađerica, vlasnica agencije "Talia Model", ujedno i kolumnistica za hrvatski modni portal Moda.hr. Kako se nekada i sama bavila manekenstvom, odlučila je nastaviti raditi u svijetu mode, ali joj godine više nisu dozvoljavale pozornicu, pa je zato izabrala backstage.

 

Kao vlasnica licence "Ford Supermodel" morali ste se prilagoditi nekim već postavljenim uvjetima, ali i stvoriti svoje vlastite.

Ove godine je prvi puta događanje napravljeno tako da uz malo šminke i odjeće, pokažemo roditeljima i prijateljima odabranih cura kako mogu izgledati profesionalno "zamaskirane". Prilika je ovo da sve cure okuse reflektore pozornice, ujedno i iskustvo koje će im pokazati da to nije baš tako jednostavno kako izgleda. Sigurno će biti grešaka u hodu i ne treba od njih očekivati potpunu profesionalnost. Još nikada nisam radila na ovaj način, ali shvatimo to kao zabavu za nas i vas.

Kod prijavljivanja za razne castinge postoje godišnje granice. Koje su to granice kod vas u agenciji "Ford Supermodel"?

U "Ford Supermodelu" je minimalna granica četrnaest godina, a maksimalna dvadeset, ali se ja uvijek ograničavam na one između petnaest i devetnaest. Početi sa dvadeset godina je dosta teško, te već prekasno, ja bih rekla. Četrnaestogodišnjakinje  nisu dovoljno zrele, pa je bolje početi sa petnaest kada je lice već čisto, te se vidi struktura tijela.

Postoje li iznimke starijih početnica od dvadeset godina ili više?

Postoji, ali vrlo rijetko. To je već osoba koja studira ili radi. Ta osoba u modnom svijetu, naravno, može raditi do svoje 25. godine ili 30., ali je bolje da počne što ranije.

Kakvi su uvjeti za cure koje se žele prijaviti za "Ford Supermodel"?

Cure moraju biti potpuno prirodne. Kada tražim, tražim visoko, prirodno mršavo, čistog tena, bez piercinga, bez tetovaža. Za svakog dizajnera ona je čisto platno na koje će on oblikovati što želi. Za vizažistu opet model treba biti platno koje će on oslikati, a ona svojom energijom mora prenijeti njihovu poruku. Mora biti drugačija, a to znači znati nositi casual, svečanu, glamuroznu ili sportivo odjeću na različite načine. To je umijeće, te se tu pokaže koja zna, koja može, koja to umije raditi. Takve cure traju jako dugo, jer je moć transformacije jako velika, dok se neke vrlo brzo ugase. Velika je razlika između modela i missica. Missica mora prvenstveno pokazivati sebe i svoju osobnost, dok model upravo obrnuto. Ono što model nosi na sebi je najbitnije. Što je snažnija i uspješnija, toliko će dizajnera bolje prezentirati i toliko ćemo joj vi ili ja, kao publika, više vjerovati.

 

Biste li vi to onda nazvali bezličnošću?

Možda samo fizička bezličnost, ali ona mora biti snažna i mora znati stati. Kada vi nju zapakirate i namažete, onda se mora pokazati ta jaka osobnost.

Jedan supermodel na svjetskom nivou, poput Kate Moss, nikada ne daje izjave. Slažete li se vi sa tim da manekenke i modeli nemaju što razgovarati sa medijima?

Kako koja izabere. Ona mora sjajno funkcionirati na pisti i pred kamerom, a da li će ona znati nešto reći i hoće li raditi skandale koje radi Kate Moss, njihova je privatna stvar. Kate Moss će trajati, jer ima savršeno lice, a njezine proporcije i mogućnosti transformacije su jednostavno toliko predivne, da će ju svi i dalje voljeti bez obzira na to što ona napravila.


Reci što misliš!