Lifestyle

Intima

Četvrta generacija kontracepcijskih pilula – za i protiv

Četvrta generacija kontracepcijskih pilula – za i protiv

Yaz kontracepcijske pilule rađene su na sistemu 24 hormonske pilule, plus 4 placebo pilule, koje se piju za vrijeme krvarenja

Uživate li u blagodatima novih pilula koje ne izazivaju akne i ublažavaju PMS ili strahujete od krvnih ugrušaka?

Milijuni djevojaka i žena diljem svijeta koriste kontracepcijske pilule koje, kao što je poznato, su hormonskog sastava. Upravo taj sastav, način doziranja i koliko dana u mjesecu se uzimaju određuje ih koja su generacija. Za one malo bolje upućenije, postoje četiri generacije pilula, a za svaku generaciju se govori da su bolje od prethodne. No, je li to zaista istina?

Činjenica ostaje, da niti jedne kontracepcijske pilule nisu bezopasne i koliko mogu u jednom dijelu pomoći, toliko u drugom dijelu mogu imati štetne posljedice za organizam, sa čak i smrtnim posljedicama. Zato, nemojte zanemarivati upozorenja i dobro razmislite zbog čega ih uzimate.

Nama je ipak najzanimljivija, najnovija „četvrta generacija", koju od početka prate brojni problemi. Činjenica da su brojne mlade djevojke i žene imale ozbiljne posljedice zbog konzumiranja pilula četvrte generacije, no pri tome treba uzeti u obzir brojne čimbenike - da niti jedne tablete, lijekovi i sl. nisu bezopasni, da brojne konkurentske farmaceutske kompanije rade sve da lošom promidžbom i aferama naštete vodećim kompanijama, ali i isto tako da farmaceutske kompanije troše milijune dolara na promidžbu pilula, koje imaju brojne nuspojave i potiču brojne bolesti.

Ovaj članak nije zamišljen da ikoga reklamira, ali niti obezvrjeđuje, ili da vam savjetuje treba li uzimati tablete ili ne, nego da vas upozori na sve negativne, ali pozitivne učinke. Najpoznatije kontracepcijske pilule četvrte generacije Yasmin i Jaz, a što je još zanimljivije, proizvodi ih ista farmaceutska industrija.

Loše strane

Danski stručnjaci proveli su neovisno istraživanje da kontraceptivi četvrte generacije nisu ništa sigurniji od pilula prve generacije, što je i njih same iznenadilo. Dapače, što se tiče opasnosti od venske tromboze, preporučili bi uzimanje pilula druge generacije.
Dokazali su da sve pilule odlična zaštita od trudnoće, no da su nuspojave direktno povezane s vrstom pilula koje se uzimaju.
Jedna od najvećih opasnosti koje se mogu javiti tijekom uzimanja pilula je stvaranje krvnih ugrušaka u nogama i plućima, što može dovesti do plućne embolije, te smrti. Također, moguće je stvaranje ugrušaka bilo gdje u tijelu, što može izazvati moždani udar, srčani udar i brojne ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Kao najčešće i lakše nuspojave navode se promjene raspoloženja, glavobolja, mučnina, bolnost dojki, depresija, smanjen seksualni nagon, nervoza, pospanost, omaglica, trnci, probavni problemi, grčevi u mišićima, alergijske reakcije, gljivične infekcije... Popis je nevjerojatno dugačak.

Zanimljivo je spomenuti da najnovije Yaz kontracepcijske pilule mogu prouzročiti probleme sa žučnim kamencima. Naime, u SAD-u je otkriveno da žene koje su koristile te kontraceptive, dva puta češće su dobivale žučne kamence nego muškarci, što inače nije slučaj. Naime, hormoni mogu povećati kolesterol u krvi, što povećava rad žuči, a što može prouzročiti stvaranje žučnih kamenaca.

Ono što Yasmin i Yaz čini kontraceptivima četvrte generacije je progesteron koji se naziva drospirenon.

On može povećati razine kalija, koji pak ometa rad srca i usporava protok krvi, što pak može dovesti do zgrušavanja krvi, tvrde američki stručnjaci. Također, američka Organizacija za hranu i lijekove upozorila je da je proizvođač propustio istaknuti mogućnost povišene razine kalija u krvi.

Dobre strane

S druge strane, četvrta generacija kontracepcijskih pilula dokazano ima brojne pozitivne učinke. Naime, ublažava sve simptome predmenstrualnog sindroma (PMS-a), te uvelike ublažuje bolove prije i za vrijeme menstruacije, sprečava pojavu akni, te općenito mašćenje kože lica i vlasišta. Osim toga, isto kako vam se može smanjiti seksualni nagon, može vam se povećati, pa ako želite, možete to svrstati u pozitivne efekte. Naravno, na kraju, ali ne i manje važno, je da ukoliko ih redovito uzimate ne morate brinuti hoćete li zatrudnjeti.

Yaz kontracepcijske pilule rađene su na sistemu 24 hormonske pilule, plus 4 placebo pilule, koje se piju za vrijeme krvarenja. Kada se završi s jednim pakiranjem, odmah se počinje s drugim, u biti nikada se ne prestaju uzimati. Ginekolozi tvrde da je takvo doziranje mnogo bolje, jer je manji šok za tijelo nego kada se uzima 21 tableta i radi se pauza od sedam ili osam dana.

Ono što mnoge žene ne znaju ili do kraja ne razumiju je to da pilule sprečavaju dozrijevanje i izbacivanje jajne stanice u jajovod, te zbog toga ne može doći do začeća. Odnosno, hormoni koje uzimate daju tijelu signale kao da ste trudni, te zbog toga ne dolazi do sazrijevanja jajne stanice.

Razlike između generacije kontracepcijskih pilula:

Prva generacija - izašle su na tržište 60-ih godina prošlog stoljeća. Imale su visoke doze estrogena, progesterona itd. Prve pilule uzrokovale su stvaranje krvnih ugrušaka kod žena u velikom postotku.

Druga generacija - bile su dizajnirane upravo da smanje mogućnost grušanja krvi. Sadržavale su mnogo manje doze estrogena i nešto drugačiji tip progesterona, nazvan levonorgestrel. No, loše strane tih pilula su bile da se pojačalo stvaranje akna, dlakavost, povećanje tjelesne težine i povećanje kolesterola.

Treća generacija - javila se 80-ih i sadržavala je drugačije vrste progesterona, koji su trebali spriječiti pojavu akni i dlakavosti. No, tu se već javio stari i mnogo opasniji problem od dlakavosti i akni, a to je zgrušavanje krvi.

Četvrta generacija - sadrže progesteronske hormone drospirenon i etinilestradiol. Poznate su da liječe simptome PMS-a, akne, ne izazivaju dlakavost, debljanje...

Mnogi stručnjaci se i danas pitaju je li treća ili četvrta generacija pilula sigurnija od druge generacije. Na vama je da prosudite.


Reci što misliš!