Lifestyle

Alkohol

Benediktinski redovnici rade najbolju žesticu

Benediktinski redovnici rade najbolju žesticu

U trgovini samostana i na njegovim web stranicama posebno su oduševljeni pićem Amaro Benedettino i Eliksirom oca Bernarda

Kao benediktinski redovnik, otac Bernardo vodi život zasnovan na molitvi. Kad se ne moli, otac Bernardo okružen je bocama alkoholnih pića.

Da ne biste krivo pomislili, ne popije ih sve sam. Bernardo je glavni redovnik zadužen za proizvodnju eliksira u samostanu Santa Scolastica. Samostan je star 1200 godina i nalazi se u blizini Rima, a poznat je po ukusnim žestokim pićima i likerima.

''Proizvodnja likera nije toliko teška'', kaže otac Bernardo za Metro. ''Nekoliko dana sušite bilje, lišće i cvjetove u alkoholu. Nakon toga filtrirate mješavinu i spremate je u boce.''

Ljudi daleko putuju kako bi kupili napitke oca Bernarda koji nose nazive poput Grappa al Miel di Fratel Giacomo ili Limoncino di Padre Bernardo.

''Koristimo iste recepte koji se u našem samostanu upotrebljavaju već stoljećima'', objašnjava otac. ''Jedina je razlika u tome da sam ih ja malo unaprijedio.''

U trgovini samostana i na njegovim web stranicama posebno su oduševljeni pićem Amaro Benedettino i Eliksirom oca Bernarda.

Otac Benet Conlon, voditelj trgovine u britanskom Devonu, kaže da su redovnici u početku pića radili samo za vlastite potrebe.

''No, njihovi proizvodi postali su toliko popularni da su ih redovnici počeli prodavati.''

Za razliku od srednjovjekovne prakse, ocu Bernardu ne asistiraju njegovi kolege redovnici: proizvodnja se preselila u laboratorij izvan samostana.

''Likeri su važan izvor prihoda za naš samostan. Nakon hotela, pića su naša najprofitabilnija aktivnost'', kaže Bernardo.

Nastavljajući dugu tradiciju, otac nudi i lijekove za probleme poput bolova u trbuhu (Chicchilax di P. Bernardo), reume ili hemoroida. Redovnici rade i proizvode poput sapuna i losiona za tijelo, ali nažalost nemaju čarobne napitke za one mušterije koji previše uživaju u žesticama oca Bernarda.

''Morate samo pričekati da alkohol ispari'', savjetuje otac Bernardo.


Reci što misliš!