Savjeti stručnjaka
Koje piće je idealno za novogodišnji party?
Šampanjac ili pjenušac polsužite kao aperitiv
Novogodišnja noć i najiščekivanija zabava u godini nezamisliva je bez zdravice s čašom dobroga šampanjaca ili pjenušca. No, kako bi zabava bila besprijekorna, treba znati koje glamurozno piće odabrati te kako ga poslužiti. A one koji se baš i ne snalaze na ovom području, u posljednji tren spašavaju savjeti stručnjaka.
'Ukoliko cijena igra veliku ulogu ne bi trebalo gledati šampanjce već pjenušce čije su cijene znatno pristupačnije. U Hrvatskoj konačno ima ponuda nekih dobrih i kvalitetnih pjenušaca, koji se naravno razlikuju po cijeni, a može ih se kupiti i za manje od 100 kuna,' rekao je za tportal enolog Saša Špiranec.
'Postoji izreka da se šampanjac može piti za doručak, ručak i večeru, no
ipak oni su bolji kao aperitiv, dok se uz jela piju crna ili bijela
vina, ovisno što se nalazi na meniju. Isto pravilo vrijedi i za
pjenušce. Jela uz koje paše piti šampanjac su kavijar i kamenice jer oni baš 'traže' šampanjac,' kaže Saša Špiranec.
Šampanjci i pjenušci su zapravo idealan aperitiv koji otvaraju apetit,
no uz hranu, prema riječima enologa Špiraneca mogu se piti talijanski i
istarski pjenušci koji nemaju tu oštrinu okusa, a na tržištu se nudi
njihov veliki dijapazon. 'Treba napomenuti da se svakako prvo bira hrana koja će se nalaziti na
stolu, a tek zatim vina jer ne pašu sva vina uz svaku hranu,' napominje
enolog Špiranec.
Vrhunski šampanjci čija cijena doseže nekoliko tisuća kuna nisu dostupni svima, a kako bi proslava Nove godine ipak bila vesela i na razini, Saša Špiranec preporučuje dobar omjer cijene i kvalitete. 'Za one koji su spremni izdvojiti malo više, dobar izbor je šampanjac Taittinger ili pak skuplji šampanjac extra klase Compte de Champagne.'
Tattinger je non vintage šampanjac, klasičan je, no dobre kvalitete. Compte de Champagne je extra klasa i pripada u vintage šampanjce. Prema riječima enologa Špiraneca, u Hrvatskoj se može pronaći onaj iz 2000. godine, a cijena mu je oko tisuću kuna. 'Compte de Champagne je i moj omiljeni šampanjac i on je prava zvijezda među šampanjcima, a smatra se i najfinijim na svijetu,' kaže Špiranec.
No, mnogi neće moći tako duboko posegnuti u džep, no treba očajavati,
jer sasvim solidno rješenje nude pjenušava vina. 'Prilikom odabira
pjenušaca preporučio bih Bakarsku Vodicu Grand Cuvee, ali onu s crnom etiketom jer upravo taj pjenušac radi baš kao i šampanjac. Spomenuo bih i Tomac Classic koji se ubraja u 100 najboljih pjenušaca i bez konkurencije je najbolji hrvatski pjenušac te Ladubay Tresor. Pjenušava vina cijenom su znatno pristupačnija, a može ih se kupiti i za
manje od 100 kuna. Bakarska Vodica Grand Cuvee košta između osamdeset i
stotinu kuna, dok je cijena Tomac Classica nešto viša, oko 130 kuna.
Pjenušac Ladubay Tresor potječe iz doline rijeke Loire, a cijena mu je
nešto oko 150 kuna.
Osim oko izbora šampanjca ili pjenušca za novogodišnju noć, treba voditi i računa o tome kako ga držati i kako ga poslužiti.
Šampanjce i pjenušce nikako nemojte stavljati u zamrzivač jer bi mogli
eksplodirati i izazvati pravu katastrofu. Prilikom posluživanja
šampanjci i pjenušci trebaju biti rashlađeni, no nikako ledeni, ili još
gore, smrznuti, piše champagnegold.co.uk.
Kada dođe vrijeme za zdravicu i posluživanje šampanjaca, stavite ga u posudu s ledom te nadolijte vode kako bi se cijela boca ravnomjerno hladila, a preporučuje ga se u posudu staviti 15-30 minuta prije posluživanja. Zgodan trik koji je korisno znati je da u posudu s ledom možete staviti malo soli koja će pomoći pri održavanju temperature.
Naravno, ne zaboravite šampanjac poslužiti u prikladnim, visokim čašama. Bocu šampanjac i pjenušca nemojte mućkati, a čaše nemojte dodatno rashlađivati u hladnjaku niti u njih stavljati led jer će to uništiti mjehuriće. Isto tako valja pripaziti kako pijete šampanjce i pjenušce jer eksiranjem i naglim ispijanjem vrlo lako ćete zaraditi glavobolju jer će mjehurići velikom brzinom ući u krvotok.
Vezane vijesti
-
-
U seriji “Momci s Madisona” akteri neprestano puše i piju žestice; naučite koja je razlika između whiskeyja i scotcha
-
Prije uživanja u dobrom piću važno je biti dobroga raspoloženja i držati se još ponekih pravila
-
Njegova je vizija svijeta u kojem će ljudi moći piti bez da budu pijani
Izdvojeno
-
Blagdan je svete Lucije, zaštitnice dobrog vida i omiljene svetice najmlađih. Još od davnina na ovaj dan djecu bi u čarapama ili ispod jastuka dočekalo suho voće ili slatkiši.
-
Posljednje statistike razvoda opovrgavaju predrasude da su najstabilniji brakovi supružnika koji su proslavili srebrnu svadbu. Razlozi za tzv. "sijedi razvod" su brojni, stručnjaci navode najčešće sindrom praznog gnijezda.
-
Policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar proveli su kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.
-
Joško Čagalj Jole, omiljeni splitski pjevač poznat po energičnim nastupima i zaraznom veselju, ponovno će razveseliti Zadrane na Adventu.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.