Lifestyle

Moda

Visoke potpetice mogu ozbiljno oštetiti zglobove

Visoke potpetice mogu ozbiljno oštetiti zglobove

Autori studije su za britanski Telegraph izjavili da bi žene trebale pažljivije birati svoju obuću

Iako visoke potpetica izgledaju efektno i produžuju ženske noge, pretjerano nošenje takvih cipela može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme poput artroze. Artroza je bolest koja zahvaća zglobove, a degenerativne promjene događaju se na hrskavici i koštanim dijelovima.

Hod na visokim petama premješta ravnotežu tijela prema unutarnjoj strani zglobova u koljenima, a to je najosjetljivije područje za artrozu.

Da visoke pete mogu izazvati ovu bolest, doznali su stručnjaci na Američkom koledžu za reumatologiju. Istraživanje je pokazalo da među glavne uzroke problema sa zglobovima spadaju i kućne papuče i sandale. Najmanje je, pak, rizična sportska obuća, kao i obuća koju nose muškarci.

Autori studije su za britanski Telegraph izjavili da bi žene trebale pažljivije birati svoju obuću kako bi izbjegle bolesti nogu u kasnijoj dobi. Žene, naime, imaju dva puta veću mogućnost da dobiju artrozu koljena od muškaraca, a i znanstvenici s Harvarda su potvrdili da visoke potpetice itekako imaju veze s tim.


Reci što misliš!