Lifestyle

Interijer

Dvije kuće pretvorene u modernu rezidenciju

Dvije kuće pretvorene u modernu rezidenciju

Spajanje tradicionalnog i modernog te interijera i zelenog okoliša i u ovom projektu se pokazalo kao pun pogodak

Slovenci Anton Žižek i Marjan Poboljšaj dobro su poznati u arhitektonskim krugovima diljem Europe, gdje slove kao "duo progresivnog rada" koji obuhvaća sva stručna područja - od arhitektonskog koncepta sve do dizajna interijera te odabira i nabave prigodnog namještaja za određeni prostor.

Udružene snage

Nakon što su 1997. godine diplomirali, ti su prijatelji udružili snage i u Ljubljani otvorili studio Superform koji je u kratkom vremenu postigao veliki uspjeh i nametnuo se kao relevantni čimbenik kada su u pitanju projekti, realizacija i opremanje privatnih i javnih građevina.

Nedavno je Superform osmislio i sagradio atraktivan objekt za jednu obitelj u malom mjestu Ljubno ob Savinji, udaljenom 70 kilometara od glavnog grada Slovenije. Riječ je o prostranoj vili koju su arhitekti napravili od dvije već postojeće kuće na zadanom zemljištu. Prva kuća je primjer tradicionalne arhitekture građevina toga mjesta i sadrži kuhinju, spavaće sobe i kupaonice. Glavni materijali od kojih je napravljena su drvo i kamen.

 

Dugačak hodnik

Druga kuća je, pak, puno modernije građena i sastoji se od prostranog dnevnog boravka, blagovaonice i dugačkog hodnika, a izvana izgleda kao neki brod usidren u zelenoj uvali. Rađena je od stakla, drva, čelika i škriljevca (egzotičan prirodan kamen koji zrači toplinom). Spojiti te dvije poprilično različite kuće u jednu, za Antona Žižeka i Marjana Poboljšaja, bio je veliki izazov i, kako sami kažu, nimalo lak zadatak za ostvarenje.

Arhitekti su nakon konzultacija s klijentom odlučili ne mijenjati previše zatečeno stanje nego od dvije kuće napraviti spoj moderne i tradicionalne arhitekture koji se već u brojnim slučajevima pokazao kao vrlo uspješan i učinkovit.

Ribnjak i parcela za igru

Kreativni dvojac kao bazu projekta iskoristio je zeleni okoliš, stoga je dio kuće čiji su zidovi zapravo velike staklene stijene orijentiran prema novosagrađenom bazenu u kojem vlasnici uživaju za lijepih dana, plivajući i gledajući na šumu. Za potpuni užitak novoj, "spojenoj" kući dodana je i drvena terasa, ribnjak i parcela namijenjena za igru djece.

Kuća je prošle godine bila nominirana za nagradu Piranesi koja se od 1982. godine u Sloveniji dodjeljuje arhitektima iz područja srednje Europe.


Reci što misliš!