Savjeti
Sve dobrobiti i koristi krumpira
Dobro je znati
Jednako dobar za liniju kao i za novčanik, krumpir je odlična baza za bilo koji obrok, donosi metro-portal.hr . Naravno, s dobrim starim načinom pečenja ne možete pogriješiti, ali zašto ne probati nešto novo?
1. Domaći čips - nema potrebe za pečenjem u dubokom ulju kako biste uživali u svježem čipsu. Možete ga ispeći i u pećnici i tako eliminirati višak masnoće. Samo ga narežite tanko, pospite s malo ulja, dodajte soli i pecite na 200 stupnjeva dok ne postane zlatno-smeđi.
2. Skordalia - radi se o klasičnom grčkom predjelu. Načinjeno je od krumpira i češnjaka, a tradicionalno se polužuje s ribom i repom. Jednostavo zgnječite krumpire i češnjak, te dodajte maslinovog ulja, octa i soli. Načinite gustu smjesu i uživajte.
3. Palačinke od krumpira (latkes) - tradicija su tijekom proslave Hanuke. Ove se palačinke peku u ulju kako bi se obilježila legenda o svjetiljci koja je gorila u hramu 8 dana, premda za nju nije bilo dovoljno ulja. Tradicionalno ulje je maslinovo. Rade se od krumpira, luka, jaja, soli i papra.
4. Kućni lijekovi od krumpira - ako imate problema s bradavicama, utrljajte na njih komad sirovog krumpira. Bogat je kalijem i vitamnom C koji pomažu zacijeljenje. Osim toga krumpir dobro zadržava toplinu, stoga ako trebate ugrijati neko mjesto na tijelu, zamotajte jedan u tkaninu i pritisnite. Ako ste se slučajno opekli prilikom kuhanja, nježno pritisnite sirovu polovicu krumpira na opeklinu. Pomoći će ublažavanju boli.
5. Pomoć u kuhinji - ako ste slučajno presolili juhu ili gulaš, ne brinite. Dodajte unutra jedan narezani krumpir i on će upiti višak. Osvježite svoje srebrni pribor za jelo pomoću krumpira. Naime, nakon što ga skuhate, sačuvajte vodu. Uronite pribor u vodu i neka tako odstoji sat vremena. Ispolirajte ga i bit će kao nov.
Vezane vijesti
-
Nastavni zavod "Dr. Andrija Štampar" objavio je u ponedjeljak preporuke po kojima se starije osobe u pravilu ne smiju izlagati suncu u razdoblju 11-16 sati, a ako to čine da se zaštite šeširom, maramom ili kapom te nose laganiju prozračnu odjeću i obuću.
-
Krumpir pripremite kao i inače, uz dodatak jednog novog sastojka.
-
Monica Reinagel, svjetski je poznata nutricionistica koja često daje savjete o zdravoj prehrani, a razbija i mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice, iako vjerujemo suprotno, možemo konzumirati češće.
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
Izdvojeno
-
Učenici OŠ Voštarnica su se, kao i svake godine, posebno potrudili i izradili ukrase za božićnu jelku koju su na dan sv. Lucije došli okititi sa svojim nastavnicama.
-
Na pozornici su se izredali izvođači različitih dobnih skupina i glazbenih stilova i tako ukazali na osobitosti vlastitih kultura, ali i na doprinos glazbe u stvaranju zajedništva i poticanju što kvalitetnije integracije.
-
Stručnjaci iz KAYAK-a anketirali su ljude diljem Ujedinjenog Kraljevstva kako bi ustanovili koje poklone smatraju najgorima i ne žele ih dobiti za Božić.
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
Reci što misliš!