Lifestyle

Zanimljivosti

Kanabis smanjuje bol i poboljšava san

Kanabis smanjuje bol i poboljšava san

Pušenje kanabisa pomoću lule znatno smanjuje kroničnu bol kod pacijenata s oštećenim živcima, pokazuje nova studija

Pušenje marihuane također smanjuje anksioznost i depresiju, tvrde istraživači. Pilule s ekstraktom kanabisa već su se pokazale uspješnima u liječenju određenih tipova boli. No znanstvenici su obično izbjegavali proučavati efekte pušenja ove biljke, jer se to smatralo metodom drogiranja.

Ipak, tim kanadskih znanstvenika proveo je istraživanje nad 21 pacijentom s kroničnom neuropatskom boli uzrokovanom traumatskom ozljedom ili operacijom. Koristili su kanabis s četiri različita nivoa jakosti.

Pacijenti u dobi od 25 do 77 godina trebali su pušiti 25 miligrama kanabisa iz staklene lule, tri puta dnevno. Kanabis najjače potencije, s 9.4 posto aktivnog sastojka THC-a smanjivao je bol, napetost i depresiju, te poboljšavao san.

Nije bilo ozbiljnih nuspojava tijekom testiranja kao ni značajnih promjena u vitalnim znakovima, radu srca ili bubrega. Studija, koja je objavljena u ˝ Canadian Medical Association Journalu˝ vjerojatno je prva koja je klinički testirala efekte pušenja kanabisa.

Ipak, stručnjaci upozoravaju kako biljka može izazvati mentalne probleme kod ljudi s obiteljskom povijesti bolesti poput shizofrenije ili depresije. Kanabis također može korisnika učiniti paranoičnim i nemotiviranim.

Više na Metro-portal.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.