Voće i mršavljenje
I voće deblja
Zašto bilderi izbjegavaju voće u posljednjoj fazi priprema za natjecanje?
Voće je zdrava hrana, bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, a niskog udjela masti i kalorija. Ali zašto ga onda bilderi izbjegavaju u posljednjoj fazi priprema za natjecanje i ima li boljih izvora jednostavnih ugljikohidrata za oporavak mišića nakon treninga?
Odgovor s
pozicije sportskoga nutricionizma nudi nam američka organizacija ISSA (International Sports Sciences Association):
Ljudski organizam iz hrane apsorbira šećere monosaharide, među njima i voćni šećer, fruktozu.
Jetra ih zatim (osim glukoze koja direktno juriša
u krvotok) pretvara u glukozu koja na tri načina djeluje u našem
tijelu:
• ako njezina razina u krvi nije adekvatna, glukoza se može odmah potrošiti iz energetskih potreba;
• ukoliko nije momentalno potrebna za proizvodnju energije, glukoza se
pretvara u glikogen te pohranjuje u jetri ili mišićima pa će kasnije po
potrebi moći opskrbiti čitavo tijelo energijom (glikogen nakupljen u
mišićima služit će samo energetskim potrebama mišića);
• pri dovoljnoj razini glukoze u krvi te punim zalihama glikogena, jetra pretvara višak glukoze u masnoću koju šalje u krvotok i koja će se zatim rasporediti u obliku masnog tkiva.
Što je, dakle, s voćem koje pojedemo?
Nakon naporna treninga, razina šećera, glukoze u krvi je niska, a zalihe glikogena u jetri i mišićima potrošene.
Mišići vape za brzom dozom glukoze koju će pohraniti kao glikogen i namijeniti ga oporavku.
Mišićno tkivo nema sposobnost pretvaranja drugih vrsta monosaharida (pa tako ni voćnog šećera) u glukozu, stoga je najbolje uzeti je izravno.
Paketić grožđanog šećera u prahu ili u obliku bombona može se kupiti za nekoliko kuna u lancima kozmetičko-prehrambenih trgovina.
Fruktoza se, dakle, neće tako brzo pretvoriti u materijal za oporavak, a tijelo bi u međuvremenu moglo početi razgrađivati aminokiseline iz mišićnog tkiva i pretvarati ih u glukozu. Da, to znači neželjenu razgradnju mišića. Kad se uravnoteže razine glukoze i glikogena, višak šećera prelazi u masni oblik.
To se vrlo brzo događa s voćnim šećerom. Ponavljamo, voće je važno za prehranu kao vrlo vrijedan izvor vitamina, minerala i vlakana, ali nije najbolji katalizator oporavka nakon treninga niti je idealan izbor kao prevladavajuća namirnica u režimu prehrane namijenjenom smanjenju postotka tjelesne masnoće.
Vezane vijesti
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.