Lifestyle

Voće i mršavljenje

I voće deblja

I voće deblja

Zašto bilderi izbjegavaju voće u posljednjoj fazi priprema za natjecanje?

Voće je zdrava hrana, bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, a niskog udjela masti i kalorija. Ali zašto ga onda bilderi izbjegavaju u posljednjoj fazi priprema za natjecanje i ima li boljih izvora jednostavnih ugljikohidrata za oporavak mišića nakon treninga?

 

Odgovor s pozicije sportskoga nutricionizma nudi nam američka organizacija ISSA (International Sports Sciences Association):

Ljudski organizam iz hrane apsorbira šećere monosaharide, među njima i voćni šećer, fruktozu.

Jetra ih zatim (osim glukoze koja direktno juriša u krvotok) pretvara u glukozu koja na tri načina djeluje u našem tijelu:

• ako njezina razina u krvi nije adekvatna, glukoza se može odmah potrošiti iz energetskih potreba;

• ukoliko nije momentalno potrebna za proizvodnju energije, glukoza se pretvara u glikogen te pohranjuje u jetri ili mišićima pa će kasnije po potrebi moći opskrbiti čitavo tijelo energijom (glikogen nakupljen u mišićima služit će samo energetskim potrebama mišića);

• pri dovoljnoj razini glukoze u krvi te punim zalihama glikogena, jetra pretvara višak glukoze u masnoću koju šalje u krvotok i koja će se zatim rasporediti u obliku masnog tkiva.

Što je, dakle, s voćem koje pojedemo?

Nakon naporna treninga, razina šećera, glukoze u krvi je niska, a zalihe glikogena u jetri i mišićima potrošene.

Mišići vape za brzom dozom glukoze koju će pohraniti kao glikogen i namijeniti ga oporavku.

Mišićno tkivo nema sposobnost pretvaranja drugih vrsta monosaharida (pa tako ni voćnog šećera) u glukozu, stoga je najbolje uzeti je izravno.

Paketić grožđanog šećera u prahu ili u obliku bombona može se kupiti za nekoliko kuna u lancima kozmetičko-prehrambenih trgovina.

Fruktoza se, dakle, neće tako brzo pretvoriti u materijal za oporavak, a tijelo bi u međuvremenu moglo početi razgrađivati aminokiseline iz mišićnog tkiva i pretvarati ih u glukozu. Da, to znači neželjenu razgradnju mišića. Kad se uravnoteže razine glukoze i glikogena, višak šećera prelazi u masni oblik.

To se vrlo brzo događa s voćnim šećerom. Ponavljamo, voće je važno za prehranu kao vrlo vrijedan izvor vitamina, minerala i vlakana, ali nije najbolji katalizator oporavka nakon treninga niti je idealan izbor kao prevladavajuća namirnica u režimu prehrane namijenjenom smanjenju postotka tjelesne masnoće.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.