Lifestyle

Stvar je u količini, a ne vrsti hrane

Mršavljenje - kako funkcionira u praksi?

Mršavljenje - kako funkcionira u praksi?

Kanadski znanstvenici kažu da su stvari ipak nešto kompliciranije i da se u konačnici sve svodi na brojanje kalorija

Police u knjižarama sve su popunjenije knjigama o mršavljenju. Razna istraživanja pokazuju alarmantne podatke o sve većem broju pretilih ljudi. Istina je jasno vidljiva – pretilost postaje sve ozbiljniji problem diljem svijeta. Ljudi su uzeli zdravo za gotovo jednostavnu formulu koja kaže da treba jesti dobru hranu, a izbjegavati lošu. No je li to baš tako?

Kanadski stručnjaci koji se posljednjih mjeseci bave upravo tom problematikom kažu da stvari nisu tako jednostavne te da je ljudska prehrana vrlo složena stvar.

Kako su neka istraživanja pokazala, smršavjeti se može i jedući nezdravu hranu.

Jedan se stručnjak sam podvrgao testiranju pa je nekoliko mjeseci jeo pizze, kekse i ostale namirnice koje se svrstavaju u kategoriju loše hrane.

U svojim obrocima nije pretjerivao i nekoliko mjeseci kasnije uspio je smršavjeti nekoliko kilograma.

Zašto? Ključna riječ su kalorije. Što ih manje unosite, više ćete mršavjeti. 'Naravno, možete smršavjeti ako jedete lošu i nezdravu hranu. I možete se udebljati ako jedete zdravu hranu.

Ovisi o količini. Što je količina hrane koju unosite u organizam veća, više ćete se debljati', kaže Jean-Philippe Chaput, znanstvenik na kanadskom institutu Healthy Active Living and Obesity Research unit.

Dakako da loša hrana nije zdrava i da utječe na niz drugih procesa u ljudskom tijelu, ali ako ljudi samo žele smršavjeti, ključ je u reduciranoj prehrani.

Znanstvenici stoga poručuju svima da smanje količinu hrane koju jedu ako su pretili jer je to jedino moguće rješenje za njihov problem.

Taj se savjet nekima vjerojatno neće svidjeti, ali to je druga priča.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.