Lifestyle

Zdravlje žene

Pogledajte kojih je 10 'prijatelja' svake žene

Pogledajte kojih je 10 'prijatelja' svake žene

Sljedeći popis iznimno je važan u ženskoj prehrani te bi svaka žena na odabrane namirnice trebala barem donekle obratiti pozornost

Kako zalaze u zrelije godine, žene bi sve više trebale paziti na prehranu zbog specifičnih potreba njihovog organizma. Dodatni argument je stres, kojemu je moderna žena sve više izložena.

Po vodećim nutricionistima, sljedeći popis iznimno je važan u ženskoj prehrani, te navedene savjete niti jedna žena ne bi smjela zanemariti:

Mahunarke - Odlične su za srce, vrlo bogate važnim nutrijentima, a siromašne masnoćama.

Obrok od pola šalice suhih mahunarki, ovisno o vrsti, prosječno sadrži više od pet grama vlakana, što predstavlja čak četvrtinu dnevnih potreba žene.

Kelj - Kelj je odličan izvor vitamina B topivog u vodi, koji je vrlo važan, a srećom ga ima u dovoljnim količinama u prirodi, odnosno u namirnicama kojima se ljudi uobičajeno hrane.

Dva ugledna američka centra, Centar za kontrolu lijekova te centar za kontrolu i prevenciju bolesti ženama preporučuju dnevni unos od 400 mikrograma vitamina B. Trudnice su skupina koja treba posebno paziti na njegov unos, čiji nedostatak može uzrokovati ozbiljne neurološke probleme kod djeteta.

Beta-karoten - Beta-karoten je također prirodna tvar koje u prirodi najviše ima u biljkama iz porodice karotenida. Većina ljudi pomislit će na mrkvu, jer je beta-karoten po njoj i dobio ime.

No većina hrane narančaste i crvene boje odličan je izvor beta-karotena: naranča, tikve, slatki krompir, vrsta kikirikija od kojeg se proizvodi maslac.

Tijelo beta-karoten pretvara u vitamin A, nutrijent nužan za regeneraciju kože. Po mnogim istraživanjima beta-karoten također pomaže u prevenciji brojnih oblika raka, posebno raka dojke, pa je zato beta-karoten ženama višestruko važan.

Sezam - Sjemenke i ulje sezama odličan su izvor omega-3 masnih kiselina koje prvenstveno štite srce. Ovo je važnije nego što mislite, jer bolesti srca i dalje ostaju vodeći uzrok prijevremene smrti kod žena.

Meso - Imperativ za ženu je osigurati organizmu dovoljno željeza, što ponekad, posebno kod žena sklonih anemiji, može biti i težak zadatak.

lako su i dodaci prehrani i medicinski preparati sa željezom prihvatljivi, ako tako preporuči liječnik, žena bi trebala najprije prirodnim putem pokušati povećati dnevni unos željeza, a za to je dobro jesti crveno meso (potrudite se da bude sa što manje masnoće), tamnije dijelove piletine (bataci), te leću.

Soja - Uvođenje soje u prehranu ženi može pomoći u značajnom smanjenju lošeg i porastu dobrog kolesterola. Odličan izbor sojinih proteina je tofu, a odlična je vijest da ga ne vole samo vegetarijanci i makrobiotičari, nego i većina onih koji jedu meso.

Posebno je omiljen dimljeni tofu, a dobrih recepata za pripremu ima na tisuće.

Također, u gotovo svim receptima sa sirom moguće je koristiti tofu a da se sveukupni okus jela bitno ne promijeni. Dapače, s tofuom neka jela mogu biti i znatno ukusnija.

Voda - Često ponavljamo kako je za zdravlje, kako djece, žena, tako i muškaraca, nužno svakodnevno osigurati unos dovoljne količine čiste vode. Voda je i jedno od najboljih oružja u borbi s prekomjernom težinom, jer ublažava osjećaj gladi i pomaže tijelu kod razgradnje  masnih rezervi.

Brokula - Nutricionisti su jednoglasnog mišljenja - brokula je nužna u prehrani žene, kao izvrstan izvor kalcija, kalija i vitamina B.

Jogurt - Dnevna količina kalcija koja se službeno preporučuje iznosi 800 mg dnevno, no zanimljivo je da neki uvaženi autori govore i o dvostrukoj količini.

Kalcij je najlakše osigurati iz jogurta i drugih mliječnih proizvoda. U slučaju većine žena pridržavanje ove upute bit će dovoljna zaštita, odnosno na taj će način uspješno prevenirati osteoporozu.

Riba - Losos je posebno cijenjen kao „ženska" namirnica. Kako ga u našem podneblju nema, srećom se posljednjih godina može nabaviti svježi, smrznut i dimljeni.

Ako su vam draže ribe iz naših krajeva, pokušajte jesti više plave nego bijele ribe, a preporučuje se i pastrva.

Losos, kao i većina ostalih riba, bogat je bjelančevinama i siromašan kolesterolom (velike količine kolesterola glavna su mana većine namirnica životinjskog porijekla). Veliku nutricionističku vrijednost lososu daju i bogatstvo vitamina B, kalcija, cinka, željeza i magnezija, piše ljepotaa.blogger.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.