Lifestyle

Odmorite um

Uzmite 'pauzu za kavu' - to je dobro za pamćenje!

Uzmite 'pauzu za kavu' - to je dobro za pamćenje!

Od učenja i napornog rada uvijek treba odmoriti, ali ne nužno i prespavati!

Stručnjaci su suglasni oko tvrdnje da san pomaže pamćenju jer dozvoljava umu da se odmori i "pospremi" nedavno unesene informacije u mozak.  No, nova studija tvrdi kako čak i kratki odmor ili predah tijekom aktivnog perioda učenja pomaže svrstavanju i boljem pamćenju informacija.  

Studija koju su proveli stručnjaci sa sveučilišta New York proširuje shvaćanje o tome kako se potiče pamćenje. Također može objasniti zašto neke podatke pamtimo do detalja, dok druge zaboravljamo gotovo trenutno.

"Pauza za kavu nakon predavanja ili učenja zapravo pomaže načinu na koji primate, sortirate i zadržavate informacije", kaže doktorica Lila Davachi, profesorica na sveučilištu New York.

Kako bi ustanovili događa li se jačanje memorije tijekom perioda svjesnog odmora mstručnjaci su pratili rad dijelove mozga koji su odgovorni za pamćenje – hipokampusa i korteksa.

Studija je testirala asocijativno pamćenje tako da su ispitanicima pokazivani parovi slika koje su sadržavale ljudsko lice ili objekt (primjerice lopta), ili ljudsko lice i  scenu (primjerice plažu), a nakon toga slijedio je "budan odmor".

Ispitanici nisu znali kako će njihovo pamćenje biti testirano, a rečeno im je da se odmore i jednostavno misle na što god žele, no da pritom ostanu budni. Uz pomoć magnetske rezonance stručnjaci su mjerili aktivnost mozga za vrijeme testiranja i tijekom odmora.

Tijekom odmora bila su aktivna ista područja mozga koja su radila i pri učenju – posebice ako je zadatak bio jako pamtljiv. Također, što je bila veća ovisnost odmora i učenja, bile su i veće šanse pamćenja zadatka u kasnijim testovima.

Vaš mozak radi za vas kada se odmarate, tako da je odmor bitan za kognitivne i funkcije pamćenja. Vaš mozak zadržava većinu informacija samo dan, no noću djeluje kao film – i lagano filtrira "isječke" prije nego što premjesti najbolje podatke u dugoročno pamćenje naše vlastite "filmske arhive", prenosi ordinacija.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.