Slatki užitak
Čokolada zdravija od voća
Druga istraživanja pokazuju da samo jedna kocka čokolade dnevno za trećinu smanjuje rizik od srčanih bolesti
Ova namirnica je klasificirana kao super hrana. Istraživanja pokazuju da je tamna čokolada bogatija antioksidansima nego sokovi od borovnice, brusnice i ostalog tzv. super voća. Međutim, dodavanjem šećera i mlijeka u mješavinu gube se mnoge koristi koje ima tamna čokolada.
Iako, striktno govoreći, kakao dolazi od sjemenke, a ne od voća, znanstvenici u Hersheyevom centru za zdravlje i prehranu kažu kako to ne bi trebalo spriječiti da se jedna od najomiljenijih slastica pridruži mnoštvu super voća.
Znanstvenici su usporedili količinu antioksidansa u sokovima od borovnice, brusnice i šipka.
Razina antioksidansa je izmjerena u tamnoj čokoladi težine 40 grama, šalici kakaa te šalici vruće čokolade.
Male pločice tamne čokolade bile su apsolutni pobjednik u svim testiranjima, izvještava Chemistry Central Jurnal. Kakao i tamna čokolada su imali najviši udio flanavola, skupine antioksidansa kojima se pripisuju svojstva od smanjivanja bora do smanjivanja rizika od srčanih bolesti.
Vruća čokolada je bila na posljednjem mjestu u svim testiranjima zahvaljujući tome što se većina antioksidansa izgubi u postupku proizvodnje.
Dr. Debra Miller, starija istraživačica na projektu, rekla je da treba uz mikronutrijente iz čokolade poput masnoća i proteina gledati i na druge nutritivne sastavnice čokolade. Kaže da kakao daje veću hranjivu vrijednost od one koju daju ostali hranjivi sastojci.
Sjemenke kakaa bi trebale biti proglašene super voćem, a proizvodi od ekstrakta sjemenke kakaa, poput prirodnog kakaovog praha i tamne čokolade, super hranom.
Druga istraživanja pokazuju da samo jedna kocka čokolade dnevno za trećinu smanjuje rizik od srčanih bolesti. Samo 6,7 grama dnevno je optimalna količina za zdravo srce.
Istraživači su otišli tako daleko da su se čak pojavile tvrdnje kako sam miris čokolade može zaštititi od prehlade. Nažalost, pogotovo za ljubitelje čokolade, visok udio masnoća i šećera u čokoladi znači da se preporučuje jesti kao dio kontrolirane prehrane, u kojoj prevladava udio manje ukusnih namirnica poput smeđe riže, mahunarki, voća i povrća.
Vezane vijesti
-
-
-
Kada nam se dogodi da smo zaboravili četku za rumenilo ili kosu, idealno ju je posuditi od prijateljice kao spas u zadnji čas, ali to može imati i negativne zdravstvene posljedice.
-
Puno je razloga za uživanje u ovom ukusnom i mirisnom voću
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.