Lifestyle

Seksualna nevjera

Koje osobine imaju osobe koje često varaju?

Koje osobine imaju osobe koje često varaju?

Kada je situacija obratna ili kada su partneri podjednako traženi na 'tržištu', ne postoji povećani rizik od preljuba

Vodeći uzrok razvoda braka u većini svjetskih kultura jest seksualna nevjera, tj. izvanbračni seks. Ali nevjeru je ponekad teže predvidjeti od potresa, pa se postavlja pitanje: tko će je vjerojatnije počiniti? Kakve osobe, s kakvim osobinama u kojoj vrsti odnosa, zbog čega?

Američki psiholozi D. M. Buss i T. K. Shackelfold su ispitali 107 novopečenih bračnih parova kako bi otkrili koji su vodeći uzroci nevjere u prvih godinu dana braka.

Uzroke su podijelili na tri kategorije: osobine ličnosti, status veze i relativna vrijednost na tržištu bračnih partnera.

Što se tiče osobina ličnosti, pokazalo se nešto neočekivano: osobine ličnosti muškarca vrlo slabo predviđaju nevjeru. Jedina osobina koja se pokazala povezanom s vjerojatnošću njegove nevjere je intelekt/otvorenost iskustvu (veća otvorenost iskustvima - veća vjerojatnost nevjere).

S druge strane, osobine ličnosti žena su povezane s vjerojatnosti i njezine, ali i partnerove nevjere. Konkretno, za žene s niskom savjesnošću postoji veće vjerojatnost flertovanja, ljubakanja i jednokratne ili višekratne seksualne avanture s nekim izvan braka. Isto vrijedi za žene s niskom emocionalnom stabilnošću, kao i za one s izraženim narcisizmom i one s izraženim psihoticizmom.

Jedna od varijabli iz kategorije 'status veze' koja je najbolje predviđala vjerojatnost nevjere je - očekivano - seksualno nezadovoljstvo. Osim toga pretjerano ljubomorni partneri, oni koji su promjenjiva raspoloženja i koji stalno prigovaraju, također su češće žrtve nevjere.

Nerazmjer između relativne 'vrijednosti na tržištu' partnera također je povezan s vjerojatnošću nevjere, ali samo ako je muško percipirano kao kvalitetniji partner: tada će varati i on ('jer može') i ona ('jer se osjeća nesigurno'). Kada je situacija obratna ili kada su partneri podjednako traženi na 'tržištu', ne postoji povećani rizik od preljuba.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.