Lifestyle

Začini i zdravlje

Marinirano meso je zdravo

Marinirano meso je zdravo

Marinirano meso smanjuje količinu kancerogenih produkata, a samo malo dodavanje ružmarina može smanjiti karcinomski potencijal

Crveno meso i jela sa roštilja mogu povećati određene rizike za bolesti srca. No, činjenica da se sve lijepe stvari u životu plaćaju, ovdje baš i ne drži vodu. Ali samo u slučaju da je vaše meso marinirano, piše she.hr

Kada meso pomiješamo s različitim dodacima, pogotovo začinima koji neutraliziraju štetne sastojke, ono dobiva potpuno novi okus, ali i aromu. Osim što će vam poboljšati večeru, pomoći će vašem metabolizmu i zdravlju.

Marinirano meso smanjuje količinu kancerogenih produkata, a samo malo dodavanje ružmarina može smanjiti karcinomski potencijal. Mariniranje mesa s prirodnim kiselim sastojcima kao što je primjerice ocat utjecat će da se proteini ravnomjerno apsorbiraju, a vaše meso će duže ostati svježe. 

Recept za marinadu ovisi o vašim željama i mogućnostima i može se prilagoditi svakom stilu kuhanja. Ono što trebate znati je da, ukoliko marinirate meso i piletinu, ostavite ga jednu noć na temperaturi hladnjaka. Ako pripremate ribu, ona se marinira jedan do tri sata. Za jela na roštilju, marinirajte po želji. 

 Donosimo vam dva recepta za mariniranje odreska.

Za prvi vam je potrebno

- pola čaše crnog vina i isto toliko maslinovog ulja
- pola žlice senfa i limunovog soka
- jedna žlica vinskog octa
- pola žličice izribanog luka i soli
- jedna žlica crvene paprike i češnjaka u prahu

Promiješajte sve sastojke zajedno. Prelijte preko odreska i ostavite preko noći u hladnjaku. Povremeno okrenite.  Izvadite meso iz marinade i pripremite ga.

Za drugi recept trebat će vam:

- četvrtina čaše soka od limuna,
- četvrtina čaše bijelog octa i maslinovog ulja
- tri žlice meda
- četiri režnja zgnječenog češnjaka
- jedna žličica crvene paprike i mljevenog crnog papra

Izmiješajte sve sastojke. Stavite odrezak u veliku posudu Prelijte marinadu preko mesa i premažite ga u potpunosti. Ostavite ga u hladnjaku preko noći.  Pripremite pećnicu i kad izvadite meso, stavite ga da se peče.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

  Vezane vijesti