Lifestyle

Seksualno zdravlje

Hrvate ne plaše spolne bolesti, a 18 posto se nikako ne štiti

Hrvate ne plaše spolne bolesti, a 18 posto se nikako ne štiti

U usporedbi s europskim zemljama Hrvatska je na dnu po korištenju oralne kontracepcije

Neželjena trudnoća je najnepoželjnija posljedica spolnog odnosa, smatra 76 posto Hrvata, a samo 27 posto boji se spolnih bolesti, pokazalo je istraživanje tvrtke Sandoz. Koliko je razvijena svijest o odgovornom seksualnom ponašanju, pokazuje i to kako bi se polovica i muškaraca i žena seksalo bez zaštite, piše 24sata.hr

Oni koji se štite najviše upotrebljavaju kondome, zatim pilule, ali čak njih 30 posto uzda se u prekinuti snošaj. A 18 posto ispitanika koji se uopće ne štite! Zato je broj pobačaja visok - više od 10.000 na godinu. Žene nisu dovoljno informirane o kontracepcijskim pilulama i većina niti ne zna da se i na hrvatskom tržištu pojavila pilula “za dan poslije” po cijeni od 191 kune, pokazalo je istraživanje. 

U usporedbi s europskim zemljama Hrvatska je na dnu po korištenju oralne kontracepcije - od osam do deset posto Hrvatica pije pilule, u Češkoj je taj postotak 26, a Francuskoj 40. 

Prema istraživanju, Hrvati i dalje vjeruju u ljubav. Seks bez emocija izbjegava 72 posto muškaraca i 75 posto žena, a čak 85 posto ispitanika ne bi se seksalo na prvom spoju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.