Proteini i kalorije
Delikatese od insekata osvajaju Europu
Cijeli je niz koristi od jedenja kukaca u odnosu na uobičajenu stoku. Nutricionistički gledano, kukci su jednako vrijedni kao konvencionalno meso
U nesvakidašnjoj putopisnoj dokumentarnoj seriji »Idiot u inozemstvu«, antijunak Karl Pilkington niti ne pokušava sakriti zgražanje nad prehrambenim navikama Kineza.
Kod nas se restorani zatvaraju kad imaju žohare u kuhinji, a ovdje je to predjelo«, govori ovaj Britanac kojemu svaki susret s nepoznatim i drugačijim stvara iznimnu nelagodu što je i razlog zbog kojeg su ga njegove kolege Ricky Gervais i Stephen Merchant poslali u obilazak sedam novih svjetskih čuda. Dok gricka čips na ulici jednog kineskog grada, Pilkington se ne može načuditi ljudima oko sebe, pogotovo jednoj mlađahnoj Kineskinji koja s jednakim žarom gricka – škorpione na ražnjiću. Gdje je granica između hrane i kukaca?, piše novilist.hr
Ono nad čim se Pilkington i mnogi drugi Europljani zgražaju, za veliki je dio ostaloga svijeta uobičajena svakodnevica. Gusjenice, skakavci, mravi i ostali kukci dio su normalne prehrane, pa čak i delikatesa za mnoge u Africi, Aziji i Južnoj Americi. No, gadljivost europskog stanovništva prema kukcima kao svakodnevnoj namirnici bogatoj proteinima neki europski znanstvenici upravo pokušavaju promijeniti. Jedan od predvodnika ovog pionirskog projekta u Europi je profesor Arnold Van Huis s nizozemskog sveučilišta Wageningen, smještenog na području koje su, zbog velikog broja znanstvenika koji se bave prehrambenim problemima, mediji već prozvali »prehrambena dolina«, po uzoru na Silicijsku dolinu, industrijsko područje na sjeveru Kalifornije koje je udomilo najveće svjetske tehnološke kompanije.
Internet vrvi informacijama o prehrani kukcima, pa se tako na nekim specijaliziranim stranicama mogu naći i podaci o njihovoj nutricionističkoj vrijednosti. Na jednoj od tih stranica može se saznati da 100 grama cvrčaka sadrži 121 kaloriju i tek 5,5 grama masti te 12,9 grama proteina. Za razliku od cvrčaka, 100 grama govedine ima više proteina – 23,5 grama – ali i više kalorija (288,2) te četiri puta više masti.
Profesor Van Huis još od 1996. godine drži predavanja o koristima prehrane kukcima. Njega i njegov tim nizozemska je vlada poduprla s milijun eura za istraživanje kojemu bi krajnji cilj trebalo biti izoliranje proteina iz kukaca. Van Huis tvrdi da su koristi od prelaska s uobičajene mesne prehrane na prehranu insektima višestruke.
Cijeli je niz koristi od jedenja kukaca u odnosu na uobičajenu stoku. Nutricionistički gledano, kukci su jednako vrijedni kao konvencionalno meso«, izjavio je nizozemski istraživač za europski portal EUobserver. Prema pisanju tog portala, kukci sadrže manje masti nego, primjerice, govedina, puni su vitamina B, a osim toga, njihov je uzgoj ekološki prihvatljiviji od uzgoja krava, ovaca, svinja i ostale stoke. Naime, za uzgoj uobičajene stoke potrebne su njive, ogromne količine vode, a atmosfera se zagrijava metanom. Uzgoj kukaca, s druge strane, stvara do sto puta manje stakleničkih plinova nego uzgoj svinja. »Savršeno nam odgovara jesti škampe, kozice, kamenice i puževe. Skakavci su samo 'kozice neba'«, ustvrdio je Van Huis za EUobserver.
Iako se u ovom trenutku prehranom Europljana kukcima uglavnom bavi samo znanstvena zajednica, nizozemski profesor vjeruje da će se to u budućnosti promijeniti zbog rasta cijena hrane, rasta broja stanovnika i, paralelno s time, povećanjem potražnje za poljoprivrednim zemljištem. No, u Nizozemskoj postoje i iznimke: već su se pojavili proizvođači koji žele delikatesama od kukaca osvojiti europsko tržište.
New York Times dodaje i problem cijene: prema pisanju tog uglednog lista, u veletrgovinama se cijena kukaca kreće u rangu cijene teletine, dok skakavci postižu cijenu kavijara.Najveći problem, međutim, i dalje ostaje gadljivost europskih potrošača. No, nizozemska poduzetnica za EUobserver otkriva što je najbolje za početnike u grickanju insekata: pripremite ih u woku s rižom i sojinim umakom, uz malo češnjaka, papra i soli.
novilist.hr/eZd
Vezane vijesti
-
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.
-
Djeca su osobito sklona dehidraciji kad se igraju na suncu. I dok je obična voda još uvijek najbolja opcija za žeđ, postoje i druge opcije koje će pobijediti vrućinu i ujedno biti zanimljive
-
Sigurnost i kvaliteta proizvoda kao i transparentno i pouzdano informiranje potrošača o proizvodima trebaju biti zajamčeni u cijeloj EU, suglasne su članice HUP Koordinacije hrane i pića.
-
Školski obrok u Francuskoj postaje svojevrstan dio nastave, a jede se jednako kvalitetno, zdravo i probrano u svim privatnim i javnim obrazovnim ustanovama
Izdvojeno
-
Subota pretežno sunčana, na Jadranu i vedra te toplija. No, ujutro na kopnu većinom hladno, uz čest mraz i maglu, a na moru lokalno jaku buru s olujnim udarima
-
Kako to neko nepisano pravilo već godinama piše, jesen i zima nam u kina dovode brojne festivalske laureate i potencijalne kandidate za nadolazeće Europske filmske nagrade, Zlatne globuse, na kraju i same Oskare, a jedan od takvih 'kapitalaca' je definitivno i ''Conclave'' (po naški ''Konklava'')
-
Događaj će se održati u petak, 22. studenog 2024. godine u Centru za kreativne industrije na adresi Put Murvice 3a
-
Košarkaši Zadra očekivano su zadržali savršeni učinak u FAVBET Premijer ligi: u 9. kolu večeras su u Jazinama slavili protiv Šibenke rezultatom 90:64 (34:14, 21:11, 13:17, 22:22).
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.