Lifestyle

Proteini i kalorije

Delikatese od insekata osvajaju Europu

Delikatese od insekata osvajaju Europu

Cijeli je niz koristi od jedenja kukaca u odnosu na uobičajenu stoku. Nutricionistički gledano, kukci su jednako vrijedni kao konvencionalno meso

U nesvakidašnjoj putopisnoj dokumentarnoj seriji »Idiot u inozemstvu«, antijunak Karl Pilkington niti ne pokušava sakriti zgražanje nad prehrambenim navikama Kineza.

Kod nas se restorani zatvaraju kad imaju žohare u kuhinji, a ovdje je to predjelo«, govori ovaj Britanac kojemu svaki susret s nepoznatim i drugačijim stvara iznimnu nelagodu što je i razlog zbog kojeg su ga njegove kolege Ricky Gervais i Stephen Merchant poslali u obilazak sedam novih svjetskih čuda. Dok gricka čips na ulici jednog kineskog grada, Pilkington se ne može načuditi ljudima oko sebe, pogotovo jednoj mlađahnoj Kineskinji koja s jednakim žarom gricka – škorpione na ražnjiću. Gdje je granica između hrane i kukaca?, piše novilist.hr

Ono nad čim se Pilkington i mnogi drugi Europljani zgražaju, za veliki je dio ostaloga svijeta uobičajena svakodnevica. Gusjenice, skakavci, mravi i ostali kukci dio su normalne prehrane, pa čak i delikatesa za mnoge u Africi, Aziji i Južnoj Americi. No, gadljivost europskog stanovništva prema kukcima kao svakodnevnoj namirnici bogatoj proteinima neki europski znanstvenici upravo pokušavaju promijeniti. Jedan od predvodnika ovog pionirskog projekta u Europi je profesor Arnold Van Huis s nizozemskog sveučilišta Wageningen, smještenog na području koje su, zbog velikog broja znanstvenika koji se bave prehrambenim problemima, mediji već prozvali »prehrambena dolina«, po uzoru na Silicijsku dolinu, industrijsko područje na sjeveru Kalifornije koje je udomilo najveće svjetske tehnološke kompanije.   

Internet vrvi informacijama o prehrani kukcima, pa se tako na nekim specijaliziranim stranicama mogu naći i podaci o njihovoj nutricionističkoj vrijednosti. Na jednoj od tih stranica može se saznati da 100  grama cvrčaka sadrži 121 kaloriju i tek 5,5 grama masti te 12,9 grama proteina. Za razliku od cvrčaka, 100 grama govedine ima više proteina – 23,5 grama – ali i više kalorija (288,2) te četiri puta više masti.

Profesor Van Huis još od 1996. godine drži predavanja o koristima prehrane kukcima. Njega i njegov tim nizozemska je vlada poduprla s milijun eura za istraživanje kojemu bi krajnji cilj trebalo biti izoliranje proteina iz kukaca. Van Huis tvrdi da su koristi od prelaska s uobičajene mesne prehrane na prehranu insektima višestruke.

Cijeli je niz koristi od jedenja kukaca u odnosu na uobičajenu stoku. Nutricionistički gledano, kukci su jednako vrijedni kao konvencionalno meso«, izjavio je nizozemski istraživač za europski portal EUobserver. Prema pisanju tog portala, kukci sadrže manje masti nego, primjerice, govedina, puni su vitamina B, a osim toga, njihov je uzgoj ekološki prihvatljiviji od uzgoja krava, ovaca, svinja i ostale stoke. Naime, za uzgoj uobičajene stoke potrebne su njive, ogromne količine vode, a atmosfera se zagrijava metanom. Uzgoj kukaca, s druge strane, stvara do sto puta manje stakleničkih plinova nego uzgoj svinja. »Savršeno nam odgovara jesti škampe, kozice, kamenice i puževe. Skakavci su samo 'kozice neba'«, ustvrdio je Van Huis za EUobserver.

Iako se u ovom trenutku prehranom Europljana kukcima uglavnom bavi samo znanstvena zajednica, nizozemski profesor vjeruje da će se to u budućnosti promijeniti zbog rasta cijena hrane, rasta broja stanovnika i, paralelno s time, povećanjem potražnje za poljoprivrednim zemljištem. No, u Nizozemskoj postoje i iznimke: već su se pojavili proizvođači koji žele delikatesama od kukaca osvojiti europsko tržište.

New York Times dodaje i problem cijene: prema pisanju tog uglednog lista, u veletrgovinama se cijena kukaca kreće u rangu cijene teletine, dok skakavci postižu cijenu kavijara.Najveći problem, međutim, i dalje ostaje gadljivost europskih potrošača. No, nizozemska poduzetnica za EUobserver otkriva što je najbolje za početnike u grickanju insekata: pripremite ih u woku s rižom i sojinim umakom, uz malo češnjaka, papra i soli.

novilist.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.