Nakon blagdana
Što kad pretjeramo s masnom hranom?
Blagdani su prava napast za sve koji imaju problema s tjelesnom težinom i zdravljem – uglavnom pretjerujemo sa slatkom i masnom hranom. Naravno, najbolji je savjet – nemojte pretjerati, no ono što je lako reći nije uvijek lako i ostvariti
Kad malo razmislimo o tome koliko hrane obično pojedemo u ovo doba godine, i da jedemo najzdraviju hranu, lako bismo se udebljali. Sjetimo li se još da su na našim stolovima često pečenke, francuska salata, slane grickalice, jasno je da to nije nimalo zdravo.
Većina nas tijekom blagdana ima malo više slobodnog vremena nego inače,
pa se pokušajte natjerati na pojačanu tjelesnu aktivnost - ako ništa
drugo, onda barem dvaput dnevno izađite na malo dužu i žustriju šetnju
po obližnjem parku. Na taj način ubrzat ćete rad srca, poboljšati
cirkulaciju i potrošiti koju kaloriju.
Poslije blagdana uvijek je dobro primijeniti kraći režim detoksikacije
(na internetu se može pronaći puno dobrih i kvalitetnih savjeta i
preporuka o tome kako to učiniti).
Iako ne postoji hrana od koje se mršavi ili koja će poništiti štetni utjecaj masne hrane, postoje namirnice koje pospješuju izgaranje masnoća.
Grejp
Istraživanja su pokazala da pola grejpa dnevno ili čaša svježeg soka od
grejpa uz obrok, bez drastičnih promjena u prehrambenim navikama može
biti zaslužno za smanjenje količine inzulina u krvi, čime se obuzdavaju
potrebe za neprestanim grickanjem. Savjetujemo da ovih dana doručak
započnete čašom svježe iscijeđenog soka od grejpa. Ako ne volite okus
grejpa, dodajte mandarinu ili neko slađe voće te sok zasladite stevijom
ili medom (ako inače ne patite od viška kilograma i nemate zdravstvenih
tegoba).
Zeleni čaj
Zeleni čaj je doista čudotvorni napitak! Ne samo da sprečava rak te bolesti
srca i krvožilnog sustava, već i ubrzava metabolizam. Ako pijete do pet
šalica zelenog čaja dnevno, sagorjet ćete 70 do 80 kalorija viška. Nije
čarobni štapić, no vrijedi barem ovih dana kavu zamijeniti zelenim
čajem. Ipak, budite oprezni s količinom - čaj je stimulans poput kave!
Začinjena hrana
Volite ljuto? Onda evo dobrih vijesti za vas: konzumiranje ljute hrane
pomaže u bržem sagorijevanju masnoća. Od ljute hrane počinjemo se
znojiti i ubrzava nam se broj otkucaja srca, što za posljedicu ima
ubrzanje metabolizma. Čili paprika čuva srce jer sprečava nakupljanje
kolesterola na stjenkama krvnih žila, pa je pokoji ljuti meksički
specijalitet dobrodošao na blagdanskom stolu. I nije 'bez vraga' običaj
da se za Uskrs kuhana šunka jede s hrenom. U ovo doba teško je naći
svježi hren, ali može se kupiti ribani (naravno, bez majoneze ili sa što
manjim dodatkom majoneze). Đumbir se može koristiti umjesto papra, a
također snižava masnoće. Ne zaboravite ni naš tradicionalni češnjak,
koji je toliko ljekovit da se s pravom smatra čudotvornom namirnicom.
Pazite na količinu soli
Masno i slano ubojita su kombinacija. Preporučujemo skoro sve začinske
trave, jer pomažu da hranu manje solimo. Iako kod nas ljudi
tradicionalno nisu navikli u prehrani koristiti više od dvije-tri
začinske trave, najčešće im se sviđaju kad ih dobiju priliku kušati. Ovo
se posebno odnosi na timijan, majčinu dušicu i sve mediteranske trave.
Većina ih je i ljekovita, a protiv štetnih utjecaja masne pečene hrane i
nezdravih ugljikohidrata koji povećavaju šećer u krvi najbolje će
pomoći kadulja i ružmarin.
Mliječni proizvodi s manje masnoća
Mliječni proizvodi su bogat izvor kalcija koji pomaže izgradnju učvrstih
kostiju, ali i sudjeluje u stvaranju hormona koji vašim stanicama
'govori' treba li stvarati još masti ili ne. Zato ne izbjegavajte
mliječne proizvode - na tržištu već odavno postoje oni s manjim
postotkom masnoća, od mlijeka do raznih vrsta jogurta, pa čak i
sladoleda.
Majoneza s manjim udjelom masti
Ne bi bilo dobro na primjeru mliječnih proizvoda izvući zaključak da su
svi proizvodi s manje masti zdraviji - oni samo imaju manje kalorija
ali često sadrže druge nezdrave dodatke. Kad se radi o majonezi, ona
sama po sebi nije naročito zdrava, pa ako za blagdane baš ne možete bez
francuske salate, svakako odaberite majonezu s manje masnoća ili još
bolje, onu bez jaja, primjerenu vegetarijancima. Možda vam se ovo čini
glupom idejom, no ne zavaravajte se da su industrijske majoneze
načinjene uglavnom od svježih domaćih jaja - poznato je da ljudi
alergični na jaja često bez problema jedu industrijsku majonezu. Među
vegetarijanskim majonezama (bez sastojaka životinjskog porijekla) čak
ima i onih obogaćenih masnim kiselinama omega 3 koje preporučuju
zdravstvene institucije, pa su dobrodošle na tradicionalnom blagdanskom
stolu.
Vezane vijesti
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.