Lifestyle

Znate li?

Konzumacijom crvenog vina protiv raka dojke

Konzumacijom crvenog vina protiv raka dojke

U Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli 2.300 novih osoba, a u istom vremenu umire oko 800 oboljelih

Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija alkohola povećava rizik od karcinoma dojke. No postoji jedan izuzetak. Umjerena konzumacija crvenog vina ima suprotan učinak.

 

Sastojci prisutni u sjemenkama i koži crvenog grožđa snizuju razine estrogena i uzrokuju porast razina testosterona kod žena u premenopauzi, čime se smanjuje i rizik od karcinoma dojke prenosi magazin.hr.

Znanstvenici stoga sugeriraju ženama koje žele popiti čašu vina nakon večere da njihov izbor bude crveno vino.

Rak dojke je izuzetno raširen, samo se u SAD-u godišnje dijagnosticira 230.000 novih slučajeva ovog karcinoma, a time je i vodeća zloćudna bolest među ženama.

U Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli 2.300 novih osoba, a u istom vremenu umire oko 800 oboljelih.

Zanimljivo je da isti zaštitni učinak nema bijelo vino, piše Journal of Women's Health

Prekomjerna tjelesna težina i tjelesna neaktivnost utječu 25 do 33 posto na nastanak raka dojke. Održavanje indeksa tjelesne mase (BMI) između 18,5 i 24,9 je ključna promjena u načinu života koju žene mogu napraviti da bi smanjile rizik od nastanka raka dojke.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.