Hrana bogata proteinima
Kako poboljšati probavu proteina?
Nepravilna probava proteina čest je krivac za debljanje
Raznolika prehrana je važna za naše zdravlje, a za zdrave kosti, kosu, nokte i mišiće potrebno je unositi hranu bogatu proteinima. Naše tijelo ne stvara zalihe proteina, stoga je nužno unositi ih pravilnom prehranom, piše she.hr
Međutim, kod mnogih ljudi se javljaju poteškoće u probavi proteina. Nepravilna probava može voditi do mnogih zdravstvenih problema kao što je nakupljanje toksina, smanjen imunitet, preuranjeno starenje i debljanje.
Dijete koje se sastoje od hrane bogate proteinima dugo su se smatrale kao izrazito učinkovite i zdrave metode gubljenja kilograma. U posljednje vrijeme neka istraživanja pokazala su kako prekomjeran unos proteina vodi do zdravstvenih poteškoća poput srčanih bolesti, moždanog udara, osteoporoze, bubrežnih kamenaca i povišene razine amonijaka u ženskom reproduktivnom sustavu, što može dovesti do poteškoće sa začećem.
Proteinske dijete uzrokuju gubitak energije, poteškoće sa spavanjem te gubitak tekućine i kalcija. Neki ljudi osjećaju se loše i napeto, nemaju energije i imaju probleme sa spavanjem, a gubitak kilograma u proteinskoj dijeti može se protumačiti gubitkom vode.
Da biste imali koristi od proteina u svom tijelu, zdrava probava je najvažnija. Donosimo savjete za poboljšanje probave proteina.
Jesti često i male obroke
Većina ljudi je navikla jesti tri velika obroka dnevno, ali s obzirom da su proteini teže probavljivi, potrebno je oko tri sata za njihovu probavu. Česti obroci stvorit će bolju okolinu za apsorpciju proteina. Gušterača će proizvesti dovoljno enzima, a želučana kiselina će imati dovoljno vremena za probavljanje mesa.
Odabrati lakše probavljive proteine
Dovoljan unos vode važan je za zdravlje općenito, a posebno što se tiče probave proteina. Preporučljivo je piti vodu pola sata prije obroka te sat vremena nakon obroka, a ne za vrijeme obroka, jer tekućina razrjeđuje želučanu kiselinu.Neki se proteini bolje probavljaju od drugih. Primjerice, proteini sirutke su lakše prilagodljivi probavnom sustavu, a osim njih preporučuje se jesti bjelanjak, kravlji sir, jogurt i soju. Važno je isprobati i naći hranu koja ne uzrokuje probavne poteškoće. Neki ljudi lako probavljaju crveno i prerađeno meso, dok nekima više odgovara bjelanjak i bijelo meso piletine.
Kombinirati s povrćem
Uz hranu bogatu proteinima, jedite povrće. Preporučuje se najprije pojesti meso, a zatim ostalu hranu. Obroke koji sadrže ugljikohidrate jedite posebno od proteina.
Sjesti i jesti polagano
Nemojte jesti u žurbi i u pokretu. U vrijeme obroka sjednite s članovima obitelji ili prijateljima i nakon obroka odmorite se barem još pola sata.
Ne jesti nakon 21 h
Nemojte jesti kasno navečer, a pogotovo slastice. Ukoliko ogladnite tijekom noći, pijte samo vodu.
Dovoljno spavati
Pokušajte ići na spavanje svaku noć u isto vrijeme i spavajte barem osam sati.
she.hr/eZd
Vezane vijesti
-
Uravnotežena prehrana, bogata voćem i povrćem, pospješuje rad probavnog sustava, ali postoje neki koraci koji će vam pomoći da vaš probavni sustav radi savršeno.
-
-
-
Izdvojeno
-
Za upis u srednju školu u školskoj godini 2025./26. planira se 48 tisuća slobodnih mjesta u nešto više od 2000 razrednih odjela, a početak prijava bit će 26. svibnja, stoji u odluci o upisu u srednje škole za koju je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih otvorilo javno savjetovanje.
-
Na današnji dan, prije točno 30 godina, zauvijek nas je napustio jedan od najvećih košarkaša i sportskih vizionara koje je Hrvatska ikada imala – Krešimir Ćosić.
-
Građanima koji u ovoj godini na svojoj obiteljskoj kući ugrade i puste u pogon fotonaponsku elektranu, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će do 50 posto investicije, a prijave građana primat će se od 6. lipnja.
-
Danas se navršava 30 godina od prerane smrti Krešimira Ćosića, jednog od najvećih hrvatskih i europskih košarkaša u povijesti. Krešo je preminuo na današnji dan 1995. godine u američkom Baltimoreu od raka limfoma u 47. godini života.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.