Što mislite o upotrebi morskih algi?
Morske alge u prehrani
U prehrani se najviše koriste kombu, wakame, nori i arame alge
Alge spadaju u morske trave, a u prehrambene svrhe se najviše koriste u Japanu i Kini te na britanskom otočju. Važan su dio makrobiotičke kuhinje, preko koje postaju popularne i u Hrvatskoj, piše magazin.net.hr
S nutritivnog stajališta riječ je o kvalitetnim namirnicama niske
kalorijske vrijednosti i niskog udjela masti, a sadrže brojne minerale,
vitamine, fitokemikalije, proteine te prehrambena vlakna.
Neki od pozitivnih učinaka na zdravlje su smanjenje apsorpcije masti
i snižavanje 'lošeg' LDL kolesterola. Kao izvor joda u prehrani, važnog
za funkcioniranje štitnjače i bazalnog metabolizma, dobra su pomoć pri
mršavljenju, a zahvaljujući svojim sastojcima doprinose osjećaju
sitosti. Neke alge pokazuju antibakterijsko i antioksidativno
djelovanje, a kao pomoć kod visokog krvnog tlaka mogu imati protektivno
djelovanje na srce.
U prehrani se najviše koriste kombu, wakame, nori i arame alge.
Možete ih, cijele ili u oblilku začina, pripremati nekoliko puta tjedno
za salate, juhe, variva itd.
Wakame alge su poznate u makrobiotici po okrijepnim miso juhama,
kombu alge se dodaju jelima od grahorica radi lakše probavljivosti, a
katkad se koriste i u obliku čaja. Arame alge su najblažeg okusa i čest
dodatak salatama, kuhanom povrću ili juhama. Nori alge su popularne po
pripremi sushija, a mogu se pržiti ili jesti osušeni listići sami.
Jedan od razloga njihove raširene upotrebe jeste i njihova mogućnost da na sebe vežu nepotrebne elemente, poput radioaktivnih tvari! Određene vrste algi se koriste i kao dodaci prehrani, poput Sipruline ili Cholerelle, a posebno se preporučuju vegetarijancima.
magazin.net.hr/eZd
Vezane vijesti
-
Bili gurman ili ne, hrana je najčešće najbolja utjeha, dodatak druženjima i slavljima i način za opuštanje i postizanje ugode. S hranom prizivamo uspomene iz prošlosti, povezujemo se s ljudima i naprosto uživamo u okusima.
-
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.
-
Iako se unazad nekoliko godina pokušava promovirati trend blijede puti, za mnoge je preplanulost još uvijek vrlo poželjna
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.