Lifestyle

Važna je priprema - klonite se ulja i maslaca

Kokice sadrže više antioksidansa od voća

Kokice sadrže više antioksidansa od voća

Najbolje ih je pripremiti na vrućem zraku

Osim što su kokice sjajan izvor vlakana, one sadrže više antioksidansa od određenog voća i povrća, potvrdili su američki istraživači. ''Na temelju vlakana, cjelovitog zrna i razine antioksidansa, kokice su vrh grickalica. Predstavljaju nutricionističke grumene zlata i zaslužuju više poštovanja'', izjavio je Joe Vinson, profesor kemije Sveučilišta Scranton, ujedno i voditelj studije, prenosi she.hr

Njegov je tim analizirao komercijalne marke kokica i koncentrirao se na količinu antioksidansa polifenola. Njih možemo pronaći u mnogom voću i povrću, poništavaju štetu uzrokovanu slobodnim radikalima te nas tako štite od bolesti. Stručnjaci su ustanovili kako je oko 90 posto polifenola nalazi u kori kokica, a manji dio u mekanom središtu ove grickalice.

Porcija analiziranih kokica težile su nešto manje ili više od 28 grama i sadržavale između 242 i 363 miligrama antioksidansa. Usporedbe radi, stručnjaci tvrde kako porcija nekih voćki može sadržavati oko 160 mg polifenola. Za razliku od takvih polifenola, oni iz kokica nisu razrijeđeni vodom.

Ako uživate u kokicama prelivenim maslacem, rastopljenim sirom ili 'okupane' solju, znajte kako se na taj način nećete približiti zdravlju. Čak i pečenje kokica u mikrovalnoj pećnici ili na ulju može uništiti njihovu zdravu sliku, upozorili su stručnjaci. Najbolje ih je pripremiti na vrućem zraku.

she.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.