Lifestyle

Vanjski okret kod zatka

Kako izbjeći carski rez

Kako izbjeći carski rez

Može li se uopće beba okrenuta na zadak poroditi prirodnim putem ili mora na carski?, piše magazin.hr

Profesor Josip Đelmiš, Pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu Klinike za ženske bolesti i porođaje u Petrovoj je jedini ginekolog u Hrvatskoj koji radi vanjski okret kod zatka.

Ukoliko ne dođe do spontanog okretanja čeda do 37 tjedna trudnoće, tada je procedura sljedeća: ultrazvučni pregled, točno određivanje namještaja čeda ( gdje su leđa, nožice, lice) te sijela posteljice, uključi se lijek za omekšavanje mišića maternice ( isti koji se koristi za sprečavanje prijevremenog poroda) , trudnica može dobiti i lijek protiv bolova, te se pristupi okretanju djeteta dok trudnica leži ispruženih nogu na leđima.

Sam okret nije bolan jer se nikada ne forsira i u potpunosti je siguran, snime se otkucaji čedinjeg srca prije i nakon okreta, provede jedna noć u bolnici nakon okreta i eto sretno kod poroda! Zbog izbjegavanja i uočavanja eventualnih komplikacija sa čedom ili majkom nakon okreta postoji ovih 24 sata hospitalizacije.

Zadak u današnje vrijeme je postao učestala indikacija za carski rez iako ne postoji podatak da je kvaliteta djeteta nakon poroda carskim rezom u usporedbi sa vaginalnim porođajem bolja. Jasno da je važna dobra ultrazvučna procjena veličine ploda koji je okrenut na zadak kao i mjere zdjelice rodilje.

3. Bazalna temperatura kao odraz povišenog progesterona ( toplog hormona) u tijelu žene koji je sukladan terminu ovulacije i postovulacijskog perioda može biti dobar pokazatelj ukoliko se mjeri kroz nekoliko mjeseci svakodnevno i ukoliko su ciklusi redoviti, a osoba je potpuno zdrava.

Bazalna temperatura tijela se mjeri od 1 dana menstruacijskog ciklusa, običnim termometrom u ustima, vaginalno ili rektalno.
Bazalna temperatura je u vrijeme ovulacije između 36,1 i 36, 8 barem kroz 3 konsekutivna dana u vrijeme ovulacijskog perioda.

magazin.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.