Probajte
Mate Janković otkriva sve što trebate znati o lososu
Losos je jedna od najpopularnijih riba na svijetu, a u posljednjih nekoliko godina bez većih problema može se naći i u našim dućanima i tržnicama. Inače, veliki sam ljubitelj lososa i volim ga dimljenog, mariniranog, motanog u sushi, confitiranog, pečenog i poširanog...
Da skratim priču, volim ga na bilo koji način. Losos spada u skupinu tzv. 'uljnih riba' i bogat je proteinima, omega 3 kiselinama i vitaminom D. Vrlo bitni podaci, ako se na njih ložite. Ja hranu jedem zato što mi je nešto ukusno, a vrlo rijetko, ili gotovo nikako, zbog nutritivnih vrijednosti... što se vidi iz priloženog.
Najčešća boja lososa je narančasta, iako ima primjeraka sa crvenom, ili čak bijelom bojom mesa.
Boja je posljedica karotenoida koje losos u sebe unosi jedući račiće i
male školjke. Velika većina atlantskog lososa je iz uzgoja (oko 99%) dok
je pacifički uglavnom divlji (80%). Losos se uglavnom poistovjećuje sa
Skandinavijom iako se može naći i u ostalim sjevernim zemljama. Vrlo je
popularan škotski losos koji se najčešće poslužuje dimljen.
U Hrvatskoj tu predivnu namirnicu najčešće možete sresti u
spaghetterijama gdje ga serviraju sa tjesteninom u pravilu utopljenom u
po' litre vrhnja za kuhanje, stvorenom da vas 'zabetonira' duži period
vremena. Tek ako imate sreće dobiti ćete ga u nježnom roza umaku na bazi rajčice sa malo kopra ili sjeckanih kapara.
Osobno, najdraži način pripreme lososa mi je gravlax.
Gravlax je losos koji je mariniran u šećeru, soli i kopru. Najčešće je
poslužen tanko rezan kao predjelo sa umakom od kopra i senfa, ali se
vrlo često poslužuje i sa kuhanim krumpirom. Uz losos dobro ide i menta, hren, luk, vlasac i kuhana jaja kao klasični prilozi.
Budući da je losos sinonim za nešto posh, često ga se može vidjeti uz
dobru porciju kavijara i uz nezaobilaznu čašu šampanjca. Veliki broj
sommeliera će reći da uz tu kombinaciju bolje ide - vodka.
Savjet više
Kada pečete steak od lososa, potrudite se da je medium ili medium rare. Kod jače pečenih komada meso se počinje listati i postaje suho i manje sočno.
Inače, nisam ljubitelj posluživanja lososa u restoranima gdje radim. Ne zato što ne mogu dobiti vrhunsku kvalitetu, već zato što sam mišljenja da u Hrvatskoj trebamo kuhati i prodavati namirnice koje su karakteristične za naše podneblje. Mislim da takav pristup dugoročno nosi rezultate i u prvi plan stavlja nešto što je karakteristično za nas.
Kod kuće? Uvijek.
Kućni steak od lososa sa salatom od krumpira i umakom od meda, senfa, kopra i crvene naranče
Sastojci za dvije osobe:
Za steak od lososa:
300 g lososa
Žličica gorušice u prahu (može se naći na tržnici)
Majčina dušica
Sol
Bijeli papar
Maslinovo ulje
Chilli
Zamiješati sve začine sa malo maslinovog ulja te natrljati ih na losos.
Losos peći na umjerenoj temperaturi da dobije koricu i da bude pečen
medium.
Za krumpir salatu:
250 g krumpira
1 mladi luk
2 žlice senfa
Sol
Papar
Barrique jabučni ocat
Maslinovo ulje
Krumpir skuhamo u slanoj vodi i ogulimo ga. U zdjelu stavimo senf, sol,
papar, jabučni ocat i ulje te dobro izmješamo u vinaigrette. Dodamo
topli krumpir i sitno sjeckani luk i dobro izmješamo. U koliko imate
vlasca ili medvjeđe trave, također se može malo nasjeckati u salatu.
Umak od meda, senfa, crvene naranče i kopra
1 žlica meda
1 crvena naranča
2 žlice senfa
Šaka svježeg kopra
Sol
Papar
U zdjelicu staviti med, senf i cijeđenu crvenu naranču. Dodati sol,
papar i dobro izmješati, sitno skosati kopar te ga dodati u umak.
Na tanjur staviti salatu od krumpira, na nju staviti pečeni losos te uz
to poslužiti umak od naranče... i šta drugo reći.. dobar tek.
Mate Janković
Vezane vijesti
-
Nakon odrađenih pet sezona i započete šeste sezone showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!', lijeva stolica večeras će ostati bez svog prvog i najdugovječnijeg vlasnika - Tomeka.
-
Lidl Hrvatska predstavio novi projekt o važnosti pripremanja obroka kod kuće
-
-
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.