Prehrana
Zašto su sve dobri kakao, cimet i klinčići?
Često čujemo kako se ljudi žale da im je dosta zdrave hrane, jer skoro sve što je zdravo nije i fino. Daleko je to od istine, no rasprava ove vrste ionako je beznadna. Dalo bi se nabrojati dosta hrane koja je zdrava i većini ljudi fina – dovoljno se sjetiti bobičastog voća i orašastih plodova. No, zima je vrijeme kad se sjetimo još nečeg jako zdravog: kakaa, cimeta i klinčića
Volite i pravu, gorku čokoladu, znači da ste zapravo ljubitelj kakaa. To je nevjerojatna biljka, prava bomba različitih antioksidansa (po ukupnoj koncentraciji nije mu ravna nijedna druga poznata biljka).
Odnedavno je popularan izraz superhrana, pa u skladu s tim, znajte da
gledajući po težini, kakao sadrži više antioksidansa nego crno vino,
borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice zajedno. Još je manje
poznato da je kako odličan izvor željeza. Naravno, govorimo o pravom
kakao prahu, a ne o zaslađenim industrijskim napitcima i zrncima na bazi
kakaa.
Kakao štiti od slobodnih radikala, dakle sprečava oksidaciju stanica i time štiti od raka i drugih degenerativnih bolesti.
Sadrži tvar sličnu kofeinu, pa mnogi vjeruju da je to razlog što neki
ljudi razvijaju ovisnost o čokoladi. Za razliku od kave, koja nerijetko
utječe na povišenje krvnog tlaka, kakao štiti srce i krvne žile te
smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara, a povoljno djeluje i na
koncentraciju, pamćenje i smanjuje depresiju. Savjetuje se dnevno jedna
žličica kakao praha.
Ono što mnogi ne znaju, osim praha moguće je kupiti i kakao maslac (svijetao
je, bojom nalik mliječnom maslacu) te kakao pastu ili likvor (izgleda
kao gusta, poluotopljena čokolada). Svi ti proizvodi dobivaju se od
sjemenki koje se nalaze unutar velikog ploda čija pulpa se u Južnoj
Americi također koristi u prehrani (najčešće za izradu sokova kojih
nema na našem tržištu, barem koliko smo uspjeli istražiti). Kakao maslac
okusom podsjeća na čokoladu, ali je slatkast, pa se većinom koristi u
receptima za slastice, a možemo ga, kao i prah, dodati mlijeku, voću,
žitaricama i voćnim salatama.
Pobornici sirove prehrane sami prave svoju čokoladu
miješanjem (otapanjem na niskoj temperaturi) kakao praha, maslaca i
eventualno nekog zdravog sladila poput agavinog sirupa. U nekim
receptima zastupljena je i kakao pasta, no ako je nemate, čokolada neće
izgubiti na okusu bez tog sastojka (jer je kakao pasta u biti neka vrsta
sirove čokolade koja je proizvedena na specifičan način, ali u osnovi
ne sadrži ništa što u sebi nemaju kakao prah i kakao maslac). Kakao
maslac koristi se u kozmetičkoj industriji, pa je dobrodošao i u
pripravcima kućne izrade.
Kad pripremate kakao napitak, nemojte ga sladiti nego uživajte u čistom okusu gorke čokolade.
Odlična ideja je dodati i malo cimeta, jer on ima slatkast okus i
također ga se savjetuje žličica dnevno. Cimet nije sličan kakau samo po
praškastom obliku i smećkastoj boji, nego i po ljekovitosti. U drevnom
Egiptu koristio se u pripremi lijekova za razne infekcije i bolesti te
kod balzamiranja, jer ubija mikroorganizme, pa nije čudno što se u
zimskim danima stavlja u kuhano vino i savjetuje kao lijek protiv gripe i
prehlade.
Zbog toga što mu je okus istovremeno slatkast i peckast, cimet u kulinarstvu predstavlja začin i za slatka i za slana jela.
Kod nas se može nabaviti u oba oblika (kora i kao prah), s tim da se
kora uglavnom koristi za aromatiziranje pića i nije ljekovita.
Cimet je porijeklom Indonezije i Indije i s Cejlona. U
svijetu raste nekoliko stotina različitih vrsta cimeta, a najcjenjeniji
je cejlonski. Kod nas se uglavnom prodaje vrsta kasija (malo zaostaje za
cejlonskim, ali i dalje je riječ o jako dobroj namirnici). Zanimljivo,
najveći izvoznik cejlonskog cimeta danas je Meksiko.
Cimet sadrži antioksidanse, dijetetska vlakna, mangan, željezo, kalcij, bakar, vitamine C i K, piridoksin, roboflavin... sasvim dovoljno da ga uvedemo u svakodnevnu prehranu.
Kad smo već spomenuli zimu i kuhano vino, ne treba zaboraviti ni klinčiće, začin koji se prirodno slaže s cimetom. Klinčići su zapravo osušeni pupovi tropskog cvijeta mirtovca,
a također se kao jak začin koriste u slatkim i slanim jelima (posebice u
jušnim temeljcima). Klinčić se može kupiti i kao cijeli cvjetni pup i
kao prah, a u hranu se može dodavati u oba oblika (pup se još može
usitniti u mužaru - tada razvija još intenzivniju aromu pa ga treba
pažljivo dodavati). Po nutritivnoj vrijednosti sličan je cimetu: sadrži
vlakna, fitosterole, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, bakar, vitamine
C, E, K i B6, tiamin, niacin, folnu kiselinu...
Ako vam se ne da eksperimentirati s novim receptima a čuvate se slatkiša, sve tri navedene zdrave namirnice
možete jednostavno uvesti u prehranu tijekom sva četiri godišnja doba
tako da ih kao začin dodajete onome što inače redovito jedete: mlijeku,
voću, žitaricama, čaju, voćnim (ili voćno-povrtnim) sokovima i
smoothie-ima.
Vezane vijesti
Izdvojeno
-
Grad Benkovac je kroz provedbu Intervencijskog plana s ciljem rješavanja problematike stambenog zbrinjavanja svojih građana tijekom 2023. godine izgradio 2 stambene zgrade u ulici Plemena Lapčana na Kaštelu u Benkovcu.
-
Ozbiljna ekološka promišljanja inspirirala su ovogodišnju božićnu dekoraciju Škole primjenjene umjetnosti i dizajna!
-
Tjedni horoskop od 16. do 22. prosinca 2024.
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.