Lifestyle

Čime trebate napuniti smočnicu?

Zimske namirnice uz koje se mršavi

Zimske namirnice uz koje se mršavi

Započnete li ​​obrok polovicom grejpa (50 kalorija), kasnije ćete unijeti sveukupno manje kalorija, pokazuju neka istraživanja

Opskrbili ste se krumpirom i lukom, te sve češće razmišljate o špinatu, blitvi i zelenoj salati? To je odličan početak jer će vam navedene namirnice dati osjećaj sitosti i pomoći da smršavite. Pogledajte čime još trebate napuniti smočnicu, piše magazin.hr

Naranče, mandarine i klementine

Naranče, mandarine i klementine su bogate vitaminom C. Ujutro pojedite naranču i tako započnite dan. Naranča ima više vlakana i daje duži osjećaj sitosti od kupljenog soka. Osjećat ćete se punije, a unijeti manje kalorija. Naranča ima oko 45 kalorija. Klementine su odlične kao međuobrok jer stabiliziraju razinu šećera u krvi. Možete pokušati ubaciti nekoliko kriški naranče u slana jela i salate.

Grejp

Započnete li ​​obrok polovicom grejpa (50 kalorija), kasnije ćete unijeti sveukupno manje kalorija, pokazuju neka istraživanja. Grejp smanjuje razinu inzulina, što smanjuje vjerojatnost da će hrana koju pojedete biti pohranjena kao masnoća. Ubacite malo grejpa i u šalšu, koju možete koristiti kao prilog za ribe, salate ili piletinu.

Kaki

Izgleda kao neka egzotična rajčica, ali ovo egzotično voće ima više sladak okus te može dati poseban štih bilo kojem jelu. Svidi li vam se okus, imat ćete desert sa samo 118 kalorija.

Mango

Ovo supervoće je bogato vrijednim hranjivim tvarima i vlaknima koja daju osjećaj sitosti. Svježe kriške jedite za doručak ili večeru uz zobene pahuljice. Ili jedite sam mango, okus je sličan breskvi. Oni odvažniji ga mogu isprobati u kombinaciji s prženim jelima.

Kupus

Salata od ribanog kupusa, kiseli ili pirjani kupus - jedite ga što češće jer kupus je izuzetno bogat vlaknima.

Mrkva

Hrskave štapiće jedite uz humus, kuhane u juhi, ali ubacite ih i u sva jela od mesa. Naribanu mrkvu začinite i uživajte u salatama. Osjećat ćete se sitije i unositi manje kaloričnih zalogaja.

Celer

'Ružno pače' među korjenastim povrćem obavezan je sastojak dobrih juha. Pokušajte ga ispasirati poput krumpira, zajedno s cvjetačom i malo mrkve. Poslužite ga i uz krumpir i meso. Ili izribajte za salatu.

Zimske buče

Zimske sorte buča imaju malo kalorija, no bogate su vlaknima. Pire od buče s cimetom i nekoliko kapi javorovog sirupa lagan je desert. Uz plod, jedite i sjemenke koje sadrže dobre mononezasićene masti koje pomažu u sagorijevanju kalorija.

Kelj

Kelj je prepun hranjivih tvari (vitamin A ključan je za borbu protiv infekcija) i vlakana. Posolite i zalijte maslinovim uljem. Samo 35 kalorija po porciji.

Brokula

Vlakna, vitamin A i kalcij dokazano pomažu kod skidanja masnih naslaga oko trbuha. Pirjajte je s češnjakom ili blanširajte u slanoj vodi (tako ćete smanjiti gorčinu).

Prokulica

I 10 glavica daje samo 45 kalorija. Ovaj mali kupus može pomoći u borbi protiv raka te snižava kolesterol. Kuhajte je na pari i začinite morskom solju, paprom i sjeckanim češnjakom.

Rotkvica

Rotkvice su male, ali su ipak prepune vlakana i vode, što je idealno za stvaranje osjećaja sitosti. A njihova ljutina unosi živost u dosadna jela.

Poriluk

Sadrži željezo i kalcij, koji uklanjaju naslage oko trbuha. Neka se variva s porilukom često nađu na vašem jelovniku tijekom zime. Ili ispirjajte poriluk, sjeckani krumpir i mljeveno meso.

Endivija

Ima malo kalorija, ali dovoljno vitamina A i C, kalija, kalcija, željeza i vlakana. Najčešće se jede kao salata, ali slobodno je možete kuhati, samo ne previše, najbolje na pari ili u juhama.

Radič

Svježi crveno-bijeli listovi odličan su dodatak svakoj salati. Gorak okus odlično ide uz jela s mesom, a visoki sadržaj vlakana daje osjećaj sitosti. Ima i puno minerala povezanih sa smanjenom pohranom masnoće.

Repa

Ubacite je u gulaš ili napravite prilog od samo 45 kalorija po porciji. Ne bacajte listove jer imaju niz zdravstvenih prednosti i odličan okus. Jedite ih s dodatkom maslinovog ulja i limunovog soka.

magazin.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.