Lifestyle

Opreznom s kavom, spas u žitaricama

Top namirnice za zagrijavanje zimi

Top namirnice za zagrijavanje zimi

Napitke koji sadrže kofein, alkohol i šećer obvezno izbjegavati

Duga razdoblja velikih hladnoća mogu poprilično oslabiti organizam. Na vrijeme ne možemo utjecati, no kvalitetna prehrana može pomoći organizmu da se odupre infekcijama i upalama. U vrijeme hladnoće, kada je dišni sustav i imunološki sustav ugrožen, najbitnija je hrana koja potiče vlastite imune snage organizma, piše magazin.net.hr

Tipična zimska namirnica koja može potaknuti imunitet jest kiseli kupus, bogat vitaminom C i probioticima. Kefir i jogurt također su preporučljivi, kao i hrana bogata cinkom – jetrica, govedina, janjetina, grahorice te agrumi i šipak, bogati vitaminom C', navodi magistar nutricionizma Nenad Bratković te dodaje kako je pileća juha dobar prirodni način za očuvanje adekvatne razine imuniteta jer je bogata glutaminom, aminokiselinom važnom za imunitet.

Iako se uz zimu obično veže i šalica toplog čaja, nutricionisti upozoravaju kako s izvorima kofeina ne treba pretjerivati. 'Kod pijenja zelenog čaja, crnog čaja te crne kave kao bogatih izvora kofeina valja biti oprezan jer kofein potiče i dehidraciju, koja je zimi slabije primjetljiva', objašnjava Bratković te naglašava kako su pothlađivanju organizma posebno sklone starije osobe. Svima onima koji pak ne konzumiraju meso ili mliječne proizvode savjetuju se žitarice.

'Od žitarica koje najviše zagrijavaju navela bih heljdu koja je baš prava zimska namirnica, ali naravno i druge žitarice, na primjer, proso. Važno je napomenuti da nisu samo namirnice te koje zagrijavaju nego i način njihove pripreme', objašnjava učiteljica prirodne prehrane u Makronovi Ana Janjatović Zorica te dodaje kako se taj efekt zagrijavanja dobiva tostiranjem žitarica na suhoj tavi, odnosno u slučaju korjenastog povrća pirjanjem ili pečenjem s malo više ulja.

Neizostavan dio zimske prehrane, naglašava Janjatović Zorica, jesu i mahunarke, koje se dulje kuhaju, poput crne soje ili azuki graha, te seitan i tempeh.

'Osobe koje su zimogrozne trebaju dodatno voditi računa o statusu željeza u krvi. Jetra, crveno meso, špinat, sezam bogati su željezom, ali uvijek trebaju biti u kombinaciji s hranom koja je bogata vitaminom C, kao što je, na primjer, kiseli kupus. Stvaranje topline potiču i začinjena jela, dok alkohol koji pothlađuje treba maksimalno izbjegavati', naglašava Nenad Bratković. Osim alkohola, veliko ne treba reći i šećeru jer on također hladi organizam, objasnila je Ana Janjatović Zorica.

'Treba izbjegavati šećer, a dobro bi bilo i svježe voće zamijeniti suhim voćem te konzumirati tople napitke', kaže Janjatović Zorica, koja je kao jednu od glavnih zimskih namirnica također odabrala kiseli kupus i repu. 'Složenci su odličan izbor zimi, najčešće pripremljeni od već gotovih sastojaka s tjesteninom, povrćem ili palentom, zapečeni u pećnici'.

magazin.net.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.