Potječe iz južne Azije
Rotkvica - sitna ali zdrava i vitaminski "dinamitna"
Pola šalice narezanih rotkvica (oko 12 rotkvica srednje veličine) osigurava obilnu količinu kalija, vitamina C, folata i dijetalnih vlakana
Riječ rudhira na sanskrtu, ili rude, rudo ili reod na saksonskom, znače krv ili obojiti crvenim, a otud potječe naziv ove povrtne biljke, definiran bojom njena korijena. Rotkvice rastu u vezicama zajedno s lišćem, a uz povrtnicu ili crnu rotkvu, pripadaju istoj botaničkoj porodici kao i repa, koraba i kolerabica.
Smatra se da rotkvica potječe iz južne Azije i da možda ima podrijetlo od divlje vrste Raphanus raphanistrum, koja raste uz obale Mediterana, a intenzivno se uzgajala u Egiptu u doba faraona. Kao prastara kulturna biljka, uzgajala se u Kini pred više od 3000 godina, a naročito su je cijenili Grci i Rimljani. U Francuskoj nije kultivirana sve do 16. stoljeća, a danas se najviše uzgaja u regiji Loire, gdje je dostupna tijekom čitave godine.
Rotkvica spada u rijetke biljke koje nakon 20-30 dana sijanja daju vrlo jedar, sočan i hrustav korijen, ukusnog, pomalo reskog okusa. Rotkvica ima sličan biokemijski sastav kao i crna rotkva, ali sadrži puno manje gorušičine kiseline, i upravo je zbog toga ukusnija i lakše probavljiva.
Energetska i nutritivna vrijednost - Ovo popularno proljetno povrće ima malo kalorija, ali je zato puno okusa i hrskave strukture. Energetska vrijednost rotkvice je mala - na 100 g iznosi 16 kcal / 67 kJ, od čega na vodu otpada 95,27%, ugljikohidrata ima 3,40%, a količina proteina i masti je zanemariva
Pola šalice narezanih rotkvica (oko 12 rotkvica srednje veličine) osigurava obilnu količinu kalija, vitamina C, folata i dijetalnih vlakana.
Izvrstan su izvor vitamina C i zadovoljavaju 31,25% preporučenih dnevnih potreba, a ostalih minerala i vitamina ima u tragovima. Vitamin C pomaže u formiranju kolagena, pomaže u apsorpciji željeza iz biljaka, održava desni zdravima, ubrzava zacjeljivanje rana, poboljšava imunološki sustav, sudjeluje u sintezi neurotransmitera u mozgu. Nadalje, moćan je antioksidant koji iz tijela izbacuje kancerogene slobodne radikale. Prema istraživanjima National Institute on Aging i USDA dokazano je da C vitamin povećava razinu HDL (lipoprotein visoke gustoće), poznatog kao "dobar kolesterol", koji iz arterija ispire masnoću, te tako smanjuje rizik od srčanog udara.
Od minerala i vitamina, rotkvica sadrži kalcij (25 mg), zatim fosfor (20 mg), kalij (233 mg), željezo (0,34 mg). Odnos kalcija i fosfora je takav da omogućava dobro iskorištenje kalcija.
Pigment antocijan, koji daje boju korijenu rotkvice, pobuđuje zanimanje javnosti zbog svojih povoljnih zdravstvenih svojstava. Istraživanjima koja se provode sa svrhom ispitivanja antioksidativnih svojstava, utvrđeno je da jači intenzitet boje pojačava i antioksidativno djelovanje. Antioksidansi u ljudskoj prehrani povezani su sa smanjenjem srčanih bolesti, nekih oboljenja raka i makularnom degeneracijom.
Ljekovitost
Rotkvica se u prehrani koristi kao aperitiv, radi mirisa i okusa, jer potiče lučenje želučanog soka. Olakšava probavu tako što potiče lučenje probavnih sokova i rad crijeva, pa se preporučuje osobama koje pate od zatvora. Svjež sok dobiven od rotkvice stari je narodni lijek, a pomaže kod izlučivanja žuči i veoma je dobar za liječenje upale žučnog mjehura. Povoljno djeluje na izlučivanje sluzi iz dišnih organa, te se preporučuje kod bronhitisa, prehlade, gripe, dišnih infekcija, te kašlja. Smanjuje glavobolju.
Ne preporuča se osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i crijeva, čir na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima
Kupovanje i čuvanje
Postoji nekoliko odlika ovoga okusom ljutkastog povrća, koje među prvima najavljuje proljeće na tržnicama. Najpoznatija sorta je crvene boje, okrugla ili ovalnog oblika, umjereno ljutog okusa. Prilikom kupovanja, rotkice moraju imati svježe zeleno lišće s korjenčićima na krajevima. Obratite pažnju i na veličinu rotkvica jer veće rotkice mogu biti stare, vlaknate i šuplje. Kao provjeru, možete ih lagano pritisnuti i ako su mekane, velika je vjerojatnost da su vlaknate.
Nakon kupnje, rotkvicama odrežite zeleno lišće jer ukoliko ga ostavite, ono će uzrokovati stvaranje vlage i smanjenje nutritivnih vrijednosti rotkvica. Lišće rotkvica čuvajte u hladnjaku 2-3 dana, dok rotkvice u plastičnoj vrećici čuvajte 5-7 dana.
Priprema jela s rotkvicama
Prije upotrebe, rotkvice operite četkicom pod tekućom vodom. Nožem uklonite vrhove i korijenje i zatim ih poslužite cijele, a narezane na ploške, kockice, štapiće ili naribane, mogu biti dodatak mnogim jelima.
Oko 12 rotkvica srednje veličine osigurava obilnu količinu kalija, vitamina C, folata i dijetalnih vlakana Cijele rotkvice poslužuju se uz različite vrste narezaka i mesnih jela ili, primjerice, uz talijanski sirni dip pripremljen od svježeg kravljeg sira i mascarponea, uz dodatak narezanih pečenih paprika i kiselih krastavaca, zajedno s kuhanim povrćem i grisinima.
Estetski narezane i nekoliko sati odležane u hladnoj vodi, cijele rotkvice mogu se pretvoriti u prekrasne dekorativne dodatke jelima. Prepolovljene i izdubljene rotkvice mogu biti izvrsno hladno predjelo ukoliko ih napunite nadjevom od mekanog sira, narezanih maslina, kapara i nasjeckanog peršina.
Narezana na ploške, rotkvica, kao i njeni zeleni listovi, može biti izvrstan dodatak složenim i miješanim salatama - hladnim salatama na bazi zelene salate, celera ili mahuna, kao i toplim salatama od krumpira, u kombinaciji s francuskim dressingom. Možete ih kombinirati i s egzotičnim voćem, poput naranči i avokada. Narezana na ploške ili julienne mogu biti izvrstan dodatak bistrim ili krem juhama.
Pirjanjem narezanih rotkvica, njihova karakteristična crvena boja zamijenit će se ljubičastom. Rotkvice, u kombinaciji s lukom, mogu biti osobit dodatak tjestenini. Glazirane rotkvice, pripremljene na maslacu, u kombinaciji s mrkvom i graškom, bit će izvrstan prilog mesu. Relish od rotkvica, luka i listova peršina, s dodatkom ulja, soli, papra i limunova soka, bit će osobit dodatak pečenoj svinjetini. Naribane rotkvice možete kombinirati s naribanom mrkvom u salati, ili pomiješati sa svježim sirom i narezanim koprom ili bosiljkom u sirni namaz.
coolinarika/eZd
Vezane vijesti
-
Ministar Šime Erlić uručio je u ponedjeljak, 3. lipnja 2024. godine u Mostaru ugovore u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu. Uručeno je 88 ugovora o financiranju projekata u ukupnoj vrijednosti 4,2 milijuna eura.
-
Nakon što se u našim krajevima pojavila u studenom 2023. godine, prizori polarne svjetlosti, ponovno su u petak, 10. svibnja bili vidljivi iz svih krajeva Hrvatske, od Istre do Dubrovnika, pa i na kontinentu, od Zagreba do Vinkovaca, a vedro nebo nagradilo je sve one koji su je željeli fotografirati.
-
Spomenari, što su iz starijeg razdoblja, često su bili pisani krasopisom, a crteži rađeni u tušu, olovci, olovci u boji, temperi i akvarelu
-
U posljednja 24 sata zabilježen je 591 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4.121
Izdvojeno
-
Odlukom općinskog načelnika, Općina Preko i ove će godine umirovljenicima i korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi dodijeliti božićnice.
-
Na blagdan svete Lucije učenici Osnovne škole Voštarnica, u pratnji ravnateljice Irene Dukić i učiteljica edukacijskih rehabilitatorica, posjetili su zadarsku gradsku upravu.
-
Dođite u Glazbenu zbirku Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak 16. prosinca na Božićni kviz!
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom u ponedjeljak, 16. prosinca zbog radova prema sljedećem rasporedu
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.