Lifestyle

Češnjak ima jednu manu

Kako se riješiti mirisa češnjaka

Kako se riješiti mirisa češnjaka

Jedna od najzdravijih namirnica, nezaobilazna kod pripreme jela, posjeduje specifičan neugodan miris

Brojna su jela nezamisliva bez aromatičnog češnjaka, osobito u mediteranskoj prehrani. Osim jedinstvene arome, češnjak se odlikuje antibakterijskim i antivirusnim svojstvima te brojnim drugim zdravstvenim pogodnostima, piše gastro.hr

Ipak češnjak ima i jednu manu, a to je njegov neugodan miris koji vam dug period može uzrokovati neugodnost. Za ovo su svojstvo zaslužni sumporni spojevi kojima češnjak (i luk) obiluje, a koji doslovce hrane u ustima bakterije uzročnike lošeg zadaha. Srećom, postoje jednostavni trikovi kako se riješiti mirisa češnjaka, a posljedično i redovito uživati u njegovim okusnim i zdravstvenim blagodatima bez straha od socijalne izolacije.

Prvi korak borbe protiv neugodnog zadaha od češnjaka je naravno oralna higijena koja ne uključuje samo četkanje zubiju već i jezika na kojem bakterije vole obitavati. I ispiranje vodicom za ispiranje usne šupljine može malo ublažiti, ali ne i posve zamaskirati miris.

Zato u pomoć dolazi peršin. Žvakanje svježeg peršina nakon obroka koji je sadržavao češnjak brzo će neutralizirati neželjeni miris zahvaljujući klorofilu kojim peršin obiluje. Peršin je moguće dodati i samom jelu pred kraj kuhanja, no valja imati na umu da tada njegova osvježavajuća svojstva nisu na "vrhuncu moći". Sličan učinak ima i svježa menta.

Limun i svježa menta odlični su saveznici u borbi protiv ružnog zadaha koji je nuspojana konzumiranja češnjaka. Foto: Thinkstock
Za "težak" slučaj neugodnog zadaha po češnjaku može pomoći i žvakanje sjemenki kardamona.

Kardamon ima također snažan okus i miris, no znatno je prihvatljiviji od mirisa češnjaka. Limunadom odnosno limunom je također moguće neutralizirati miris češnjaka, a od pomoći može biti i zeleni čaj. Neka istraživanja čak pokazuju da pijuckanje mlijeka prije i tijekom konzumacije češnjaka smanjuje neugodan miris pa valja pokušati i s tom metodom.

Miris češnjaka se vrlo lako "uvlači" i u prste osobe koja ga sjecka, no i za to postoji rješenje. Prste valja dobro istrljati limunovim sokom ili pak pod mlazom vode dobro trljati ruke o žlicu od nehrđajućeg čelika. Još jedan način borbe protiv mirisa češnjaka je temeljito pranje ruku sa sodom bikarbonom. I savjet za kraj: ukoliko vam se miris češnjaka uvukao u prostorije doma, rasporedite nekoliko posuda s octom. U roku par sati, ocat će apsorbirati neugodan miris.

gastro.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.