Lifestyle

Kruh u šarenim bojama

Kruh - duga

Kruh - duga

Kruh već dugi niz godina zauzima središnje mjesto na obiteljskom stolu te često služi kao metafora za osnovne životne potrebe. Prvi kruh od pšenice i ječma pekli su Egipćani 1500 godina prije Krista, što potvrđuju i crteži na zidovima grobnica te stari zapisi, a kroz godine je postao simbol blagostanja, piše she.hr

Za francuski, crni, raženi, bijeli ili onaj napravljen od kukuruza zasigurno ste čuli, no što je s 'duginim kruhom'? U skladu s proljetnim vremenom - kišom i suncem, donosimo vam kruh u duginim bojama. Razveselite ukućane delicijom ugodnom za oči i nepce.

SASTOJCI:

• 500 g brašna za dizana tijesta
• 10 g maslaca
• 12 g soli
• 40 g svježeg kvasca
• 300 ml mlake vode
• boje za kolače

Postupak je vrlo jednostavan. Razmrvite kvasac, dodajte malo šećera i 50 ml mlake vode te ostavite mješavinu na toplom mjestu 10ak minuta. Brašnu dodajte sol i kvasac pa pomiješajte s preostalom vodom. Umiješajte rastopljeni maslac i zamijesite glatko tijesto.

Ostavite neke se diže na toplom mjestu oko 30 minuta. Tijesto premijesite i podijelite ga u jednake dijelove, ovisno koliko boja želite imati u svojem 'duginom kruhu'.

Preporučujemo vam korištenje rukavica, kako ne biste imali i ruke u duginim bojama, također, zaštitite i radnu površinu. Dodajte 10ak kapi boje svakom od dijelova i dobro umijesite kako bi boja bila ravnomjerno raspoređena. Ostavite neka odstoji još malo.

Razvaljate tijesto tako da svaki komad bude dimenzija 10 puta 20 cm i posložite ih jedan na drugi.

Zarolajte tijesto i ostavite ga pokrivenog neka još malo odstoji. Stavite ga u zagrijanu pećnicu na 225°C i pecite oko 10 minuta, a zatim smanjite na 170°C i pecite još 30 minuta.

Dobar tek!

she.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.