Lifestyle

Praktične ideje

Trikovi koji mali stan čine vizualno većim

Trikovi koji mali stan čine vizualno većim

Male stanove i prostore u pravilo je znatno teže namjestiti nego velike, a problem nedostatka prostora nije uvijek lako prevladati. Zbog nekoliko krivih odluka, maleni stanovi često izgledaju još manji i natrpani, a skučenost je naglašena na svakom koraku. Ako želite da vaš mali stan zablista u punom sjaju te djeluje veće i prostranije, poslužite se ovim jednostavnim trikovima.

Pravilo bojanja
Bez obzira na to koje su boje zidovi, strop obojite u istu takvu boju. Osim stropa, u istu boju obojite i stolariju te nabavite i zavjese u toj boji. Iako ta ideja djeluje pomalo zastrašujuće, efekt koji ćete time postići jest dojam beskonačnosti - zidovi će se stopiti sa stropom i time će cijeli prostor automatski djelovati prostranije. Osim toga, sve što stavite u tu prostoriju odmah će djelovati znatno skuplje nego što doista jest. Isto pravilo vrijedi i za police. Već pomalo dosadne stare police obojite u istu boju kao i zidove, a nakon toga sve što stavite na njih izgledati će puno bolje, piše refinery29.com.

Ako niste preveliki ljubitelj boja, možda vam posluži savjet Karine Kong, osnivačice i kreativne direktorice Bodie and Fou. Prema njezinim riječima, u obzir uzmite boje koje omogućuju veću kreativnost u prostoru, jačom bojom naglasite namještaj, ukrase i posebne detalje, a ostatak prostorije ostavite u čistoj bijeloj boji. Soba će tako djelovati veće i prostranije, a i samo preuređivanje bit će lakše i jeftinije kada poželite sobu u nekoj drugoj boji.

Poigrajte se veličinama
Većini malih prostora nedostaje određene doze 'dramatičnosti', jer su po pravilu ili previše dotjerani i preuređeni ili pak opremljeni minimaliziranim namještajem. Prema riječima Abigail Ahern, dizajnerice i autorice knjige 'Decorating With Style', maleni prostori se moraju urediti tako da djeluju čarobno, a to neće biti moguće ako se ne poigrate veličinama. Male prostore treba opremiti pokojom prevelikom stvari, kao što je preveliko ogledalo ili pak upečatljiva i velika slova na zidu - tada se dobiva taj čarobni efekt.

Osvjetljenje
Malim prostorima treba dodati čak i više svjetla no što mislite da je potrebno. Rasvjeta proširuje horizonte, dodaje dubinu i stvara dobru atmosferu. Tako se, na primjer, različitim stolnim lampama, podnim ili pak onim zidnim može znatno poboljšati izgled malih prostora. Međutim, svakako je dobro imati na umu kako se bilo koji prostor, uključujući i one male, ne treba previše osvijetliti jer su i same sjene vrlo bitan element prilikom uređenja interijera. Tamni kutovi čine prostor većim i više intrigantnim, a previše osvijetljene prostorije mogu djelovati poput bolnice.

Osim lampama, poigrajte se i detaljima koji reflektiraju svjetlost. Tako Louisa Grey, dizajnerica interijera savjetuje korištenje reflektirajućih predmeta koji će prirodno svjetlo raširiti po prostoru. Taj trik pomoći će u tome da i u dijelove sobe u kojima inače ne bi bilo svjetla dopru sunčeve zrake, a cijeli prostor će djelovati toplije i pristupačnije.

Otvoreni prostor
Prema riječima dizajnerice interijera Cassidy Hughes, puno malih stanova doslovce je 'izrezano' pregradnim zidovima u nastojanjima da se stvori više prostora, no upravo je to promašen recept. Naime, ako želite da stan izgleda veće, prvo što trebate napraviti je otvoriti prostor što je više moguće. Najbolje je prakticirati otvoreni prostor dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice bez pregradnih zidova, što se u malom prostoru itekako vidi.

'Vrlo važna stvar koja će pomoći da se mali stan čini većim jest mudar odabir namještaja i njegove veličine. Treba izbjegavati sve što je veliko, zauzima previše dragocjena prostora. Predlažem namještaj s nogama, jer sve što je malo odignuto od poda vizualno zauzima manje mjesta. Što se tiče stila, odlična izbor je namještaj koji je bio jako popularan sredinom stoljeća, a ne treba zaboraviti niti na korištenje zrcala koja će uspješno stvoriti iluziju veće prostranosti', poručuje Cassidy Hughes.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.