Lifestyle

Emocionalno prejedanje

Našu prehranu kontroliraju osjećaji, ne glad

Našu prehranu kontroliraju osjećaji, ne glad

Nizozemska je studija pokazala da osobe čije prehrambene navike odražavaju njihovo raspoloženje puno više jedu i unose više kalorija kada su sretni.

Našu prehranu kontroliraju osjećaji, a ne glad. To smo dokazali bezbroj puta: kada smo posegnuli za kolačima ili čipsom nakon prekida, kada smo se 'utopili' u tanjuru tjestenine s umakom nakon dugog dana u uredu, kada svaki rođendan obavezno proslavimo kremastom tortom...

Postoji razlog zašto se osjećamo bolje kada jedemo ove namirnice, a odgovor leži u neurotransmiteru serotoninu koji donosi osjećaj 'blaženstva'.

Stručnjaci upozoravaju: za epidemiju pretilosti više je odgovorno emocionalno prejedanje kada smo sretni nego kada smo tužni, depresivni, tjeskobni ili kada trebamo utjehu! Naime, nizozemski istraživači tvrde kako najviše jedemo kada smo sretni.

'Većina emocionalnog jedenja veže se s negativnim raspoloženjem,međutim, naši ispitanici nisu prekomjerno jeli kao odgovor na negativne emocije, nego na pozitivne. Ovo bi otkriće moglo biti od važnosti za liječenje pretilosti. Podcrtava važnost pozitivnih osjećaja na prejedanje, koji se uglavnom zanemaruju', objasnili su znanstvenici sa Sveučilišta u Maastrichtu u časopisu Appetite.

Više pročitajte na ordinacija.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.