Lifestyle

Provjerili smo

Što je kod vagine normalno, a što nije?

Što je kod vagine normalno, a što nije?

Različiti čimbenici mogu utjecati na zdravlje vagine, a ako ih prepoznajete možete na vrijeme djelovati

Vaginalno zdravlje važan je dio cjelokupnog ženskog zdravlja. Problemi s vaginom mogu utjecati na plodnost, želju za seksom i sposobnost postizanja orgazma. Vaginalni problemi mogu utjecati i na druga područja života žene - od veza, posla i stresa pa sve do samopouzdanja. Ako znate prepoznati znakove i simptome vaginalnih problema, možete puno toga učiniti i sami sebi pomoći.

Stanja koja najsnažnije utječu na vaginu su razni seksualni problemi poput boli tijekom intimnog odnosa, zatim infekcije koje su prenesene putem seksa poput herpesa ili gljivica te vaginitis - infekcija koja remeti hormonsku ravnotežu vagine i izaziva upalu.

Ako primjećujete bilo koji simptom od navedenih, svakako se obratite ginekologu. Vagina je vrlo osjetljiva i ne smijete je pokušavati sami liječiti. Katkada se može činiti da ste uspjeli, ali zapravo se bolest samo pritajila i dugoročno može izazvati puno opasnije posljedice. Liječnik će znati što treba činiti i na vrijeme riješiti vaš problem.

Što sve utječe na zdravlje vagine?

Vagina je zatvoreni mišićna kanal koji se proteže od vulve - izvan ženskog genitalnog područja - pa do vrata maternice (cerviksa). Različiti čimbenici mogu utjecati na zdravlje vagine:

Seks bez zaštite
Opće je poznato da žena može dobiti čitav niz bolesti ako prakticira seks bez zaštite, posebno s različitim partnerima.
Agresivan seks
Previše strastven seks koji prelazi u agresiju također može narušiti zdravlje žene i izazvati vaginalnu traumu.
Određena zdravstvena stanja
Neke bolesti poput dijabetesa i određenih autoimunih bolesti znaju izazvati vaginalnu suhoću.
Lijekovi i sredstva za higijenu
Različiti lijekovi poput antibiotika remete ravnotežu vaginalne flore i uzrokuju infekcije. To znaju uzrokovati i sredstva za higijenu poput gelova za tuširanje.
Proizvodi za sprječavanje trudnoće
Kontracepcijske pilule, dijafragma i drugi proizvodi kojima se sprječava trudnoća, mogu uzrokovati iritaciju vagine i dovesti do ozbiljnijih poteškoća.
Trudnoća i rođenje djeteta
Tijekom trudnoće pojačava se vaginalni iscjedak, a nastavlja se i tijekom te nakon porođaja. Katkada ta sluz zna iritirati ranu od poroda pa može doći do problema. Usto i sam porod može utjecati na zdravlje mišića vagine.
Psihološki problemi
Anksioznost i depresija pridonose promjenama u vagini te mogu izazvati suhoću i slabljene libida. To također izazivaju i razne životne traume koje posljedično mogu rezultirati i bolnim seksom.
Starenje
Vagina s godinama gubi na elastičnosti, posebno nakon menopauze.
Razina hormona
Promjene hormona u tijelu snažno utječu na funkcioniranje vagine. Primjerice, ako tijelo proizvodi premalo estrogena može doći do atrofije vagine. Ako je previše estrogena, javljaju se ciste i miomi na jajnicima, odnosno maternici što se odražava i na vaginu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.