Lifestyle

UVA zrake

Hrana koja će vas prirodno štititi od sunca

Hrana koja će vas prirodno štititi od sunca

Ako ne želite izgorjeti, nemojte izlaziti na sunce i redovito nanosite losione s faktorom zaštite od UVA zraka. No istraživanja pokazuju da određene namirnice također mogu zaštiti kožu. Stoga, potražite saveznike u zelenom čaju, marelici, agrumima, maslinovu ulju ili čokoladi

'Studije su pokazale da različite namirnice mogu pružiti ograničenu zaštitu', kaže Nina Goad iz Britanske udruge dermatologa za Daily Mail. 'Ta je razina zaštite marginalna i nijedan sastojak ne može biti zamjena za konvencionalne metode zaštite od sunca.'

Britanska nutricionistkinja Juliette Kellow otkriva koja vam hrana može biti saveznik u zaštiti od sunca.

Rajčice
Na vrhu popisa je rajčica koja crvenu boju zahvaljuje likopenu, antioksidansu koji čini našu koža otpornijom na sunce.
Jednom je britansko istraživanje pokazalo da su odrasle osobe koje su svakodnevno konzumirale pet žlica pirea od rajčice imale 33 posto veću zaštitu od opeklina (što je ekvivalent SPF-a 1,3) od onih koji nisu bili na takvoj dijeti.

Rajčice također potiču rast razine prokolagena čiji gubitak koji vodi do starenja kože i uzrokuje gubitak elastičnosti i bore. Prerađene i kuhane rajčice sadrže više likopena od svježih te da se bolje apsorbiraju u tijelu.
Likopen se može pronaći u crvenom grejpu i lubenici.

Narančasto
Voće i povrće narančaste boje, poput mrkve, slatkog krumpira, manga, marelice, dinje te lisnatog zelenog povrća poput špinata, potočarke i brokule bogato je antioksidansom beta-karotenom.
Njemački su znanstvenici nedavno utvrdili da desetotjedno konzumiranje dodataka beta-karotena štiti od sunčevih opeklina.

Superhrana SPF
Dva druga antioksidansa - vitamini C i E - štite od opekotina čisteći stanice od štetnih slobodnih radikala nastalih pod utjecajem sunčevih UV zraka.
Studija provedena na 4.000 žena pokazala je da su one koje su jele namirnice bogate vitaminom C imale manje bora, za razliku od žena koje su konzumirale manje količine vitamina C.
Dobar su izbor agrumi, bobičasto voće, paprika, kivi i potočarka.
Vitamin E koji se nalazi u kvascu, avokadu, orasima, sjemenkama te maslinovom i kukuruznom ulju smanjuje rizik od oštećenja stanica kože sunčanjem.

Faktor masnoće
Dodavanje maslinova ulja, nasjeckanog avokada, neslanih orašastih plodova i sjemenki u salatu može pomoći koži jer se vitamin E koji sadrže bolje apsorbira s mononezasićenim masnoćama.
Ove se masnoće pohranjuju u slojeve kože i štite je od oštećenja stanica. Masnoće također pomažu tijelu apsorbirati više likopena i beta-karotena iz namirnica.

Oraščići
Selenom bogati brazilski oraščići također mogu biti korisni. U jednom je istraživanju dokazano da tretiranje stanica kože selenom prije izlaganja UV svjetlu, pomaže da stanice kože budu manje oštećene.

Preporučuje se konzumiranje oko deset brazilskih oraščića dnevno. Ostali su dobri izvori riba, školjke i jaja.

Zeleno
Osim što je bogato beta-karotenom, zeleno povrće poput kelja, špinata, brokule, graška bogato je luteinom i zeaksantinom.Ovi antioksidansi nalaze se u makulama oka u kojima se filtrira UV svjetlo, drugim riječima, djeluju kao prirodne sunčane naočale.

Sokovi
Sokovi od voća i povrća povećavaju unos antioksidansa koji štite kožu.
Katehini koji se nalaze u zelenom čaju također mogu pomoći. U jednoj je studiji utvrđeno da su oštećenja od sunca bila 25 posto manja kod žena koje su 12 tjedana pile šalicu zelenog čaja dnevno.

Čokolada
I najbolja vijest: malo tamne čokolade djeluje kao blaga krema za sunčanje. Znanstvenici su otkrili da je 20 grama čokolade - ili polovica male table - s visokim postotkom kakaa koje su tijekom 12 tjedana konzumirale odrasle osobe dalo fantastične rezultate. Te su osobe bile u stanju izdržati dvostruki iznos UVB zraka prije nego što im je koža počela zacrvenjeti, u usporedbi s onima koji su jeli običnu čokoladu.
Antioksidans flavanol u kakau čini se da ima magična svojstva, piše Daily Mail.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.