Hranom do preplanula tena
Štitite se mrkvom, lubenicom, bučom...
Istraživanja su pokazala da određene namirnice imaju zaštitni učinak kada je u pitanju UV zračenje
Prirodna priprema za sunčanje podrazumijeva i pravilnu prehranu s posebnim naglaskom na voću i povrću koje je bogato antioksidansima, beta karotenom i likopenom. Tu prednjače mrkva, lubenice, marelice, buče, špinat, brokula, rajčice - osobito kuhani umak od rajčice, jagode, maline, borovnice, kupine, grožđe, višnje, crni ribiz.
- Treba naglasiti da su neka eterična ulja fototoksična te ih ne smijemo nanositi tijekom sunčanja. Često se griješi s korištenjem kantarionova ulja. To cijenjeno i hvaljeno ulje njeguje kožu nakon sunčanja. Važno je znati da najmanje 12 sati nakon nanošenja kantarionova ulja ne smijemo na sunce - upozorava dr. Jadranka Sokol, dodajući kako svako nekontrolirano izlaganje suncu nosi i svoje posljedice.
Primjerice, nakon izlaganja suncu u trajanju od 12 do 24 sata najuočljivija je pojava crvenila koje nastaje zbog proširenja krvnih žila u koži. Može trajati više dana, a katkada se mogu pojaviti i mjehuri. U nastavku procesa potaknutog UV zračenjem epidermis zadeblja i tako se štiti od daljnjeg zračenja, a stimulacijom melanocita koji proizvode pigment melanin pojavljuje se tamnjenje.
Najčešći su oblik akutnih oštećenja kože zbog UV zraka sunčane opekline, vrlo česte su i alergije zbog djelovanja sunca. Najčešća je polimorfna svjetlosna dermatoza koja se može pojaviti ljeti i zimi na skijanju ili u proljeće kod prvog sunca u obliku malih, crvenih, često izbočenih mrlja uz svrbež.
Mallorca akne nastaju kao reakcija kože izložene suncu na određene tvari u kozmetici. Česte su tzv. fototoksične i fotoalergijske bolesti kože kod kojih je lijek, kozmetičko sredstvo ili nekakva biljka fotosenzibilizator. I lijekovi mogu izazvati reakcije na koži izloženoj suncu, ali i biljke. Najčešće se spominju peršin, celer, pasternak i jaglac. Osobe svijetle kose, očiju i puti sklonije su oštećenjima kože zbog dugotrajne izloženosti UV zrakama i sklonije su staračkim pjegama, znakovima preuranjenog fotostarenja kože, aktiničkim keratozama te raku kože.
Hranom do preplanula tena
Na plaži dobro dođe ohlađeni zeleni čaj bogat korisnim fitokemikalijama, a na vrhu poželjnih još su i čokolada, kuhana rajčica...
Kada se izlažemo suncu, trebali bismo unositi namirnice koje štite stanice od oksidativnog oštećenja. To su u prvom redu namirnice bogate vitaminom E: ulje pšeničnih klica, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja i žumanjak jajeta. Potreban je i vitamin C koji pomaže koži izgraditi kolagen - protein koji je zaslužan za čvrstoću kože, a namirnice bogate vitaminom C jesu paprika, brokula, jagode, cvjetača, kelj, kivi, dinja i ananas. Svakako su važni i minerali selen i cink kojih ima u morskim plodovima, cjelovitim žitaricama, češnjaku i mesu.
Istraživanja su pokazala da određene namirnice imaju zaštitni učinak kada je u pitanju UV zračenje.To je, primjerice, brokula. Istraživanje na životinjama u 2010. godini pokazalo je da ekstrakt klica brokula može smanjiti rizik od pojave karcinoma kože. Iznenađujuća studija objavljena je u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology 2009. Ustanovljeno je da čokolada koja je bogata fitokemikalijama flavonolima štiti kožu od crvenila izazvanog pretjeranim izlaganjem suncu.
vecernji.hr/eZd
Vezane vijesti
-
-
Svi znamo da bi sunce trebalo izbjegavati u periodu od 10 do 17 sati te kremu nanositi svaka dva sata, ali i nakon kupanja. Prema mišljenju naših stručnjaka, od odabira skupog brenda kreme za sunčanje puno je važnije pravilno korištenje
-
-
Ako ne želite izgorjeti, nemojte izlaziti na sunce i redovito nanosite losione s faktorom zaštite od UVA zraka. No istraživanja pokazuju da određene namirnice također mogu zaštiti kožu. Stoga, potražite saveznike u zelenom čaju, marelici, agrumima, maslinovu ulju ili čokoladi
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.