Lifestyle

Hranom do preplanula tena

Štitite se mrkvom, lubenicom, bučom...

Štitite se mrkvom, lubenicom, bučom...

Istraživanja su pokazala da određene namirnice imaju zaštitni učinak kada je u pitanju UV zračenje

Prirodna priprema za sunčanje podrazumijeva i pravilnu prehranu s posebnim naglaskom na voću i povrću koje je bogato antioksidansima, beta karotenom i likopenom. Tu prednjače mrkva, lubenice, marelice, buče, špinat, brokula, rajčice - osobito kuhani umak od rajčice, jagode, maline, borovnice, kupine, grožđe, višnje, crni ribiz.

- Treba naglasiti da su neka eterična ulja fototoksična te ih ne smijemo nanositi tijekom sunčanja. Često se griješi s korištenjem kantarionova ulja. To cijenjeno i hvaljeno ulje njeguje kožu nakon sunčanja. Važno je znati da najmanje 12 sati nakon nanošenja kantarionova ulja ne smijemo na sunce - upozorava dr. Jadranka Sokol, dodajući kako svako nekontrolirano izlaganje suncu nosi i svoje posljedice.

Primjerice, nakon izlaganja suncu u trajanju od 12 do 24 sata najuočljivija je pojava crvenila koje nastaje zbog proširenja krvnih žila u koži. Može trajati više dana, a katkada se mogu pojaviti i mjehuri. U nastavku procesa potaknutog UV zračenjem epidermis zadeblja i tako se štiti od daljnjeg zračenja, a stimulacijom melanocita koji proizvode pigment melanin pojavljuje se tamnjenje.

Najčešći su oblik akutnih oštećenja kože zbog UV zraka sunčane opekline, vrlo česte su i alergije zbog djelovanja sunca. Najčešća je polimorfna svjetlosna dermatoza koja se može pojaviti ljeti i zimi na skijanju ili u proljeće kod prvog sunca u obliku malih, crvenih, često izbočenih mrlja uz svrbež.

Mallorca akne nastaju kao reakcija kože izložene suncu na određene tvari u kozmetici. Česte su tzv. fototoksične i fotoalergijske bolesti kože kod kojih je lijek, kozmetičko sredstvo ili nekakva biljka fotosenzibilizator. I lijekovi mogu izazvati reakcije na koži izloženoj suncu, ali i biljke. Najčešće se spominju peršin, celer, pasternak i jaglac. Osobe svijetle kose, očiju i puti sklonije su oštećenjima kože zbog dugotrajne izloženosti UV zrakama i sklonije su staračkim pjegama, znakovima preuranjenog fotostarenja kože, aktiničkim keratozama te raku kože.

Hranom do preplanula tena

Na plaži dobro dođe ohlađeni zeleni čaj bogat korisnim fitokemikalijama, a na vrhu poželjnih još su i čokolada, kuhana rajčica...

Kada se izlažemo suncu, trebali bismo unositi namirnice koje štite stanice od oksidativnog oštećenja. To su u prvom redu namirnice bogate vitaminom E: ulje pšeničnih klica, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja i žumanjak jajeta. Potreban je i vitamin C koji pomaže koži izgraditi kolagen - protein koji je zaslužan za čvrstoću kože, a namirnice bogate vitaminom C jesu paprika, brokula, jagode, cvjetača, kelj, kivi, dinja i ananas. Svakako su važni i minerali selen i cink kojih ima u morskim plodovima, cjelovitim žitaricama, češnjaku i mesu.

Istraživanja su pokazala da određene namirnice imaju zaštitni učinak kada je u pitanju UV zračenje.To je, primjerice, brokula. Istraživanje na životinjama u 2010. godini pokazalo je da ekstrakt klica brokula može smanjiti rizik od pojave karcinoma kože. Iznenađujuća studija objavljena je u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology 2009. Ustanovljeno je da čokolada koja je bogata fitokemikalijama flavonolima štiti kožu od crvenila izazvanog pretjeranim izlaganjem suncu.

vecernji.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.