Svaka dobra sarma započinje kvalitetnim sastojcima
Tajna savršene sarme
Suho meso u smjesi dat će poseban okus vašoj sarmi
Koliko sarmi, toliko i recepata. Svi je motaju i svi tvrde da je baš njihova sarma najbolja.
Ukusi se, naravno, razlikuju, ali uz par praktičnih savjeta sigurno nećete pogriješiti kod pripreme vaše prve sarme ili u poboljšavanju do sada prokušane formule. Chef zagrebačkog restorana 'Bon Appetit', Berislav Lacković otkrio je svoje trikove za pripremu savršene sarme.
''U smjesu za sarmu uvijek dodajte nešto suhog mesa, sarma će dobiti finiji okus, ali ipak morate pripaziti da zbog suhog mesa ne bude prežestoka'', savjetuje chef Berislav, ali ima i rješenje za to. ''Kada se odlučite staviti suho meso u sarmu, obavezno ga prije prokuhajte.'' Kako zbog inteziteta okusa vaše omiljeno zimsko jelo ne bi postalo nejestivo, chef savjetuje da pripazite na još jednu stvar.
''Jako je bitno da kiseli kupus prije pripreme isperete kako sarma ne bi bila prežestoka.'' Kada ste obavili sve pripreme i prodinstali luk, potrebno je sve sastojke zamiješati u ujednačenu masu.
Kada je smjesa dobro promiješana i ujednačenog izgleda, krenite s rolanjem sarmi. Uzmite dio smjese, oblikujte ga i položite u list kupusa. Meso nježno zarolajte u kupus i na kraju presavinite rubove, kako bi smjesa za vrijeme kuhanja ostala unutar lista.
''Na dno lonca, prije slaganja sarmi, stavite kožu od špeka. Tako ćete spriječiti da sarma zagori.'' - tvrdi chef Berislav. Nakon kože od špeka stavite dio izrezanog kupusa, na kojega će te slagati sarme. Kada iskoristite cijelu smjesu i napunite lonac sarmama na vrh stavite ostatak isjeckanog kupusa.
Nakon što ste sve pripremili, sarme možete staviti da se kuhaju i nakon otprilike sat i pol vaše jelo je gotovo i uživanje može početi. ''Na kraju možete 'zapržiti' sarmu s malo brašna i crvene paprike ili laganijom varijantom s pireom od rajčice.'' - zadnji je korak chefa Berislava, koji će vašu sarmu učiniti ukusnijom.
Sarma chefa Berislava Lackovića
Sastojci:
700 g svinjsko mljeveno meso ( od plećke )
1 glavica kiselog kupusa
100 g špeka
100 g riže
Pola glavice luka
2 režnja češnjaka
1 žličica crvene paprike u prahu
1 lovorov list
Sol i papar po želji
Priprema:
- Glavici kupusa odvojiti listove i izrezati korijen na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli.
- Češnjak i luk sitno isjeckati, špek izrezati na male kockice.
- Luk prodinstati na malo ulja da uvene.
- U mljeveno meso dodati sol, papar, crvenu papriku, dinstani luk, špek izrezan na kockice i rižu te dobro promiješati, a po potrebi dodati malo vode.
- U listove kupusa zamotati meso i presaviti rubove.
- Ostatak kupusa narezati na rezance, složiti u lonac i uz malo vode (ovisno o tvrdoći mesa) sve zajedno kuhati 1,5 sati na laganoj vatri.
Gastro.hr
Vezane vijesti
-
-
"Volim reći da sam Mozart u kuhinji", rekao je Bandić i dodao da se sve što se radi, pa čak i odlazak u ribičiju, mora raditi smireno i bez nervoze
-
Ministar Šime Erlić uručio je u ponedjeljak, 3. lipnja 2024. godine u Mostaru ugovore u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu. Uručeno je 88 ugovora o financiranju projekata u ukupnoj vrijednosti 4,2 milijuna eura.
-
Nakon što se u našim krajevima pojavila u studenom 2023. godine, prizori polarne svjetlosti, ponovno su u petak, 10. svibnja bili vidljivi iz svih krajeva Hrvatske, od Istre do Dubrovnika, pa i na kontinentu, od Zagreba do Vinkovaca, a vedro nebo nagradilo je sve one koji su je željeli fotografirati.
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.