Lifestyle

Kako se nositi sa stresom na poslu?

Zbog ovog uništavamo zdravlje i karijeru

Zbog ovog uništavamo zdravlje i karijeru

Stres i izgaranje na poslu svakodnevne su pojave, a uz redoviti nedostatak sna radoholičarski način života mnogima je sve teže podnošljiv, a njegovom utjecaj na zdravlje sve je veći. Stoga se postavlja neminovno pitanje kako prepoznati i kako se nositi s izgaranjem na poslu?

Povodom izlaska nove knjige Arianne Huffington 'Thrive: The Third Metric to Redefining Success and Creating a Happier Life', vlasnica Huffington Posta, za CNN progovorila je o sve većem globalnom problemu izgaranja na poslu kojemu podliježe sve veći broj zaposlenika. Kako napominje vlasnica Huffington Posta, koja je i sama postala žrtvom globalnog fenomena izgaranja na poslu, izgaranje na radnom mjestu još je izraženije u Južnoj Koreji nego li na primjer u SAD-u. Mnogi se sa svakodnevnim stresom na poslu nose tako da posežu za alkoholom. Brojke žrtava izgaranja na poslu su strašne, u Južnoj Koreji ljudi su skloniji čak četiri puta češće posegnuti za alkoholom kako bi si olakšali svakodnevicu, a čak 40 osoba dnevno počini samoubojstvo. U Kini je pak stres svakodnevno tema dana, prenosi Huffington Post.

I sama Arianna Huffington osjetila je prije nekoliko godina na vlastitoj koži posljedice radoholičarskog načina života - jednog dana se onesvijestila za radnim stolom te se probudila u lokvi krvi jer je pri padu udarila jagodičnom kosti. Od tada nastoji u što većoj mjeri smanjiti utjecaj izgaranja radnika na poslu u redakciji Huffington Posta, ali i svima skrenuti pažnju na taj sve veći problem bilo putem aplikacije 'GPS for the Soul', bilo objavljenim tekstovima žele podići svijest o važnosti ravnoteže poslovnog i privatnog života. Osim toga u njujorškom sjedištu redakcije nalaze se pak sobe za odmor gdje se zaposlenici mogu opustiti, pa čak i prileći.

'Arianna Huffington u svakom obraćanju javnosti podsjeća na sve veći nedostatak sna s kojime se suočava veliki broj radnika.

Radi uspjeha u poslovnom životu mnogi radnici spremni su žrtvovati mnogo toga, od privatnog života, slobodnog vremena pa čak i vlastito zdravlje. No, koliko se tu u konačnici isplati, i što je uopće uspjeh? Prema riječima Arianne Huffington, uspjeh se treba definirati izvan dimenzija novca i moći. Treba svakako uključiti i treću dimenziju koja se odnosi na zdravlje, dobrobit i mudrost pojedinca. Važno je, napominje vlasnica Huffington Posta, ne propuštati trenutke, jer upravo je to sve što imamo. Život nije DVD koji jednostavno možete kasnije pogledati.

No, sagorijevanje na poslu ubija i kreativnost. 'Ništa ne ubija kreativnost kao sagorijevanje na poslu, a u stvari, najbolje što možemo učiniti za naše karijere jest poticati i njegovati tu kreativnost i učinkovitost. Jednostavno ne možete mijenjati dobro obavljanje posla za brigu o ljudskom kapitalu,' kaže Arianne Huffington.

No, ima li nade za promjenama? Prema riječima Arianne Huffington, situacija se polako, na sreću, mijenja. Volkswagen na primjer zaposlenicima tvrtke daje telefone koji se automatski isključuju u 18 sati, a zatim ponovo uključuju u sedam ujutro, kako bi spriječili radoholičarstvo. U SAD-u 35 posto velikih i srednjih poduzeća uvelo je određene politike za smanjenje stresa. Poduzeća su prepoznala kako ih pretjerana količina stresa zaposlenika zapravo vrlo skupo košta, kako navodi Arianne Huffington jer tvrtke u konačnici gube i do 300 milijarde dolara godišnje zbog stresa zaposlenika.

Možemo li se sami obraniti od stresa koji nas preplavljuje? Odgovor možda leži u meditaciji, posvetite svaki dan barem pet minuta meditaciji, isključite sve uređaje oko sebe, isključite se od ostatka svijeta i uživajte u miru.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.