Prehrana
Koju hranu izbjegavati ako ste netolerantni na laktozu
Laktoza se prirodno nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima, a netoleranciju na laktozu uzrokuju mliječni proizvodi, ali postoji cijela lista namirnica koja vam može činiti probleme iako se na prvi pogled čini da to ne bi trebalo tako biti.
Ukoliko ste otkrili da patite od netolerancije na hranu, onda ste imali simptome poput grčeva u želucu, nadutosti, vjetrova, ponekad i proljeva svaki put kada biste konzumirali mliječne proizvode.
Kod ljudi koji su netolerantni na laktozu simptomi se najčešće pojavljuju od 30 minuta do dva sata nakon što su popili mlijeko ili pojeli mliječni proizvod. Treba uzeti u obzir da nemaju svi identične simptome i neki mogu podnijeti više laktoze nego drugi. Tako se problemi kod nekih ljudi mogu pojavljivati periodično, kada konzumiraju više mliječnih proizvoda nego inače. Često se događa da netoleranciju na laktozu imaju generacije u obitelji, stoga je moguće da ste to naslijedili.
Što je netolerancija na laktozu
Laktoza je mliječni šećer, najzastupljeniji ugljikohidrat koji se nalazi
u mlijeku, siru, sladoledu i ostalim mliječnim proizvodima. Kod nekih
osoba tanko crijevo nije u stanju preraditi taj šećer u jednostavnije
oblike koji se onda mogu apsorbirati u krvotok. Zapravo se radi o
nedostatku crijevnog enzima laktaze koji se prirodno nalazi u tankom
crijevu i razgrađuje laktozu na jednostavnije lakše probavljive šećere -
glukozu i galaktozu.
Alergija na mlijeko i netolerancija na laktozu su različiti
Netolerancija na laktozu i alergija na mlijeko imaju različite simptome.
Ako ste alergični na mlijeko, možda otkrijete lagani svrab u ustima ili
dobijete osip nakon konzumacije, a netolerancija na laktozu ima već
spomenute simptome. Dakle alergija na kravlje mlijeko reakcija je
imunološkog sustava na bjelančevine mlijeka dok je netolerancija na
laktozu problem probavnog sustava koji nastaje zbog manjka laktaze.
Većina osoba s netolerancijom na laktozu može podnijeti određenu
količinu laktoze u hrani. Postepeno uvođenje malih količina mlijeka ili
mliječnih proizvoda može pomoći nekim osobama da se naviknu na laktozu i
da se ublaže simptomi. Također je bitno da znate u kojoj se sve hrani
kriju mliječni proizvodi te budete na oprezu. Ukoliko nemate izbora i
znate da ćete konzumirati mliječne proizvode, u ljekarni možete kupiti
lijekove koji će potaknuti razgradnju mliječnog šećera i ublažiti vaše muke. Evo u kojoj sve hrani najčešće možete očekivati mliječne proizvode.
Hrana koja sadrži škrob
Laktozu sadrži većina vrsta kruha, žitarica i krekera te muffini, keksi, palačinke i vafli. Na listi se može naći i tjestenina te čak pizza ako je primjerice tijesto rađeno s mlijekom ili je nadjev od sira.
Proteinska hrana
Ako primjerice jedete omlet u kojem je sir, moguće je da ćete poslije
patiti. Isto pravilo vrijedi i za meso pripremljeno s raznim umacima s
mliječnim proizvodima.
Masnoće
Razni preljevi za salate sadrže malo mlijeka, a ako ste jako osjetljivi,
to će vam smetati. Možda će vam pomoći ako na neko vrijeme izbjegnete
maslac ili margarin te kiselo vrhnje ili pak vrhnje za kuhanje. Ove se
namirnice često koriste za pripremu raznih kremastih juha, pire krumpira
ili povrća u umacima pa se obavezno raspitajte u restoranu ili kod
prijatelja na koji su način pripremali hranu.
Deserti, kolači i slatkiši
Nažalost, kod odabira deserta ili kolača također morate gledati na
sastav hrane. A tu su i pudinzi, čokolade, razni keksi ili smrznuti
jogurt i sladoled.
Ne morate odustati od mliječnih proizvoda
Kako biste unatoč netoleranciji na laktozu organizmu svakodnevno
osigurali visokovrijedne sastojke iz mlijeka, posebno kalcij, posegnite
za mlijekom i mliječnim proizvodima sa smanjenim udjelom laktoze. Naime
mlijeko i mliječni proizvodi najbolji su izvor kalcija iz hrane,
građevnog minerala naših kostiju i zuba. Nadalje, tako se smanjuje rizik
od prijeloma kostiju i osteoporoze, od koje danas podjednako
obolijevaju i muškarci i žene.
Iz spomenutih razloga ne treba mijenjati kravlje mlijeko zamjenama poput
sojina ili rižina napitka jer ako nisu dodatno obogaćeni kalcijem, loš
su izvor ovog minerala.
Više o problemu netolerancije na laktozu, savjetima za pravilnu i
uravnoteženu prehranu možete pronaći i na internetskoj stranici www.netolerancijanalaktozu.hr. Svakoga utorka prof. dr. sc. Željko Krznarić,
internist gastroenterolog i hepatolog, predstojnik Centra za kliničku
prehranu na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb, savjetuje i
odgovara na pitanja vezana uz problem netolerancije na laktozu.
Vezane vijesti
-
Da se zaključiti da postoji lagani trend poskupljenja svih artikala, no vrijeme će pokazati kako će se situacija dalje razvijati
-
Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je obavijestilo potrošače da je zbog mogućeg prisustva komadića stakla opozvana marokanska konzerva SKUŠA FILETI u suncokretovom ulju 125g.
-
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u srijedu je uoči užeg kabineta Vlade izjavio da s obzirom na pandemiju i sve izazove koje ona nosi u ovom trenutku još nije na stolu snižavanje stope PDV-a na hranu, no o tome se razmišlja.
-
Ministarstvo poljoprivrede u subotu je izvijestilo potrošače o opozivu tri vrste sladoleda u pakiranju od 2,5 litre zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.
Izdvojeno
-
Do nedjelje na kopnu sve više sunčanih razdoblja, osobito za vikend. Pritom je i dalje moguća magla i mraza, ali će danju biti toplije nego prošlih dana.
-
Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je u četvrtak da se četvrtog dana štrajka dijela zdravstvenih djelatnika nastavlja trend smanjivanja broja štrajkaša, te iznio podatak da ih danas aktivno štrajka 504, što je za 64 manje u odnosu na jučer.
-
U petak, 22. studenog u 19 sati u Galeriji Galženica otvoriti će se samostalna izložba kipara Mateja Vukovića.
-
U nedjelju, 10. studenog 2024. godine u 18,45 sati na dionici državne ceste broj 1, u mjestu Jošani došlo je do naleta na divljač, kada je 57-godišnjak iz Zadra upravljao osobnim automobilom.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.