Lifestyle

Ovaj sindrom posljedica je nedostatka vitamina C

Muči vas proljetna malaksalost? Ove namirnice vratit će vam energiju

Muči vas proljetna malaksalost? Ove namirnice vratit će vam energiju
mojezdravlje.ba

Umoru i neispavanosti moramo doskočiti kvalitetnim snom, a posebice u vrijeme prilagodbe na ljetno računanje vremena

Iscrpljenost, rastresenost i razdražljivost samo su neki od simptoma proljetnog umora. Ove tegobe događaju se zbog iscrpljenosti organizma nakon duge zime, kad su zalihe vitamina i minerala manje zbog masnije hrane.

Riječ je o zdravstvenom poremećaju koji bitno smanjuje radnu sposobnost, slabi obrambene snage organizma te otvara mogućnost razvoju drugih zdravstvenih poremećaja, osobito pobolijevanju od raznih respiratornih infekcija.

Ovaj sindrom posljedica je prije svega nedostatka vitamina C, ali i promjenjivih meteoroloških prilika koje karakteriziraju početak proljeća, a na koje se ljudi nakon zimskoga razdoblja teško prilagođavaju.

Koliko god to dopušta posao i druge obveze, dobro je što više vremena boraviti na svježem zraku ili barem pola sata odvojiti za rekreaciju, a i hodanje ublažava proljetni umor.

Premda to ne primjećujemo, organizmu nerijetko nedostaje željeza, zbog čega se smanjuje tjelesna izdržljivost i slabi imunitet, a događaju se i promjene u metabolizmu. Kako bismo ga nadoknadili, dobro je znati da se fero željezo nalazi u crvenome mesu, piletini, plodovima mora i drugim namirnicama životinjskog podrijetla, dok feri željeza ima u tamnozelenom povrću, proizvodima od cjelovitih žitarica, orasima i drugoj biljnoj hrani.

Umoru i neispavanosti moramo doskočiti kvalitetnim snom, a posebice u vrijeme prilagodbe na ljetno računanje vremena. Sve obveze trebalo bi završiti što prije tijekom večeri i na spavanje krenuti sat prije uobičajenog vremena.

U namirnice kojima se možemo boriti protiv proljetnog umora spadaju jabuke. Bogate su kalcijem, magnezijem, fosforom i vitaminom C, pomažu u stabilizaciji razine šećera u krvi, snižavaju krvni tlak, a pektini iz jabuka utječu na sniženje koncentracije kolesterola.

Vrlo je koristan i avokado jer sadrži željezo, bakar, folnu kiselinu, vitamin E i potpomaže stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Za srčane bolesnike vrlo je koristan grejp jer je bogat kalijem i prirodni je "čistač" kože, jetre, crijeva i bubrega, a umor možemo ublažiti i kivijem, bananama te kruškama.

I povrće može biti vrlo korisno i ukusno sredstvo protiv umora: brokula je bogata klorofilom, a mrkva čisti kožu i oči, bogata je beta karotenom, potpomaže snižavanje kolesterola i sprječava zatvor.

Celer je pravo spremište kalija, zbog čega potpomaže regulaciju tjelesnih tekućina.

Kad smo već nabrojili što bi bilo dobro jesti ili piti protiv umora, nije nevažno podsjetiti na to što bismo trebali izbjegavati, a to su alkohol, kava, čaj i gazirani napici, te kolači, keksi i biskviti. Vrlo jednostavno, a je li i izvedivo, ovisi o svakome posebno, no vrijedi zapamtiti da i za proljetni umor ima lijeka.

Slobodna Dalmacija


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.